Colibița, lacul artificial care acoperă un sat

Lacul Colibiţa este situat în Bistriţa, la poalele Munţilor Călimani, şi este un lac artificial cu o poveste deosebită, acesta fiind realizat prin inundarea unei întregi aşezări, cu tot cu biserică. Dar mai ales proprietăţile curative ale aerului de la Colibiţa au făcut cunoscută zona, care a devenit o adevărată staţiune turistică.

Situat la doar 50 de kilometri de Bistriţa, lacul Colibiţa fascinează cu frumuseţea sa sălbatică, dar şi cu zecile de legende care circulă în legătură cu această zonă.

Pe măsura ce parcurgi drumul dinspre Bistrița spre Vatra Dornei, intri într-un șir parcă nesfârșit de comune, cunoscute sub denumirea de Bârgaie: Rusu Bârgăului, Josenii Bârgăului, Mijlocenii Bârgăului, Susenii Bârgăului, Prundul Bârgăului, Tiha Bârgăului și Mureșenii Bârgăului.

Din Prundul Bârgăului, vis-a-vis de biserică, drumul ce face spre dreapta duce înspre Colibița, bineînțeles printr-o alta comună numită Bistrița Bârgăului. Majoritatea oamenilor din zona își câștigă existența din agricultură, creșterea animalelor și prelucrarea lemnului.

La ieșirea din Bistrița Bârgăului drumul începe să urce șerpuind, peisajul devenind din ce în ce mai sălbatic. La vreo 7 Km de Bistrița Bârgăului, apare barajul de acumulare și lacul Colibița. Privind de la baraj nu reuşești să zărești decât o parte a lacului care este destul de mare , un "mic" ocol al acestuia durând 2 ore cu mașina, bineînțeles admirând frumusețile naturii ce te înconjoară, iar în zare poți zări munții ce străjuie lacul: Strunioru și Bistricioru.

Zona oferă vaste posibilități de destindere pentru iubitorii muntelui, în orice anotimp: excursii, drumeții, ciclism montan, caiac, alpinism, pescuit (păstrăv, clean, caras - în lacul Colibița) sau plimbări cu sania  pe timpul iernii.

Lacul a fost creat prin construirea barajului Colibița pe cursul râului Bistrița, baraj amenajat în perioada 1977 - 1991 cu scop hidroenergetic, de alimentarea cu apă a localităților din aval, a industriei, irigații și regularizare a debitului apelor râului Bistrița.

Când s-a luat decizia de strămutare a satului Colibiţa pe dealurile din apropiere, în localitatea numită Miţa, oamenii au fost nevoiţi să abandoneze casele din sat. Deşi inginerii care au lucrat la acest lac şi la baraj au spus că zona a fost curăţată foarte bine înainte, localnicii sunt convinşi că pe fundul lacului încă se mai regăsesc clădirile.Una dintre legendele care circulă în zonă se referă la fosta biserică scufundată din lac. Aceasta spune că, atunci când scade nivelul apei, se poate observa crucea de pe biserică.

Nu doar potenţialul turistic al zonei a atras bistriţenii la Colibiţa unde s-a construit foarte mult în ultimul timp, fiind amenajată o adevărată staţiune. Informaţii despre proprietăţile curative ale aerului din Colibiţa au început să circule încă din 1883, atunci când o tânără din Bistriţa s-a vindecat de tuberculoză datorită aerului din această zonă, foarte bogat în ozon.

Noul lac de acumulare, care avea scopuri cu totul practice, nu face altceva decât să înfrumuseţeze zona, care începe să fie tot mai populată.

Vizualizări: 5,371

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: