Peştera Scărişoara, cel mai mare gheţar subteran din România

Peştera Scărişoara  din judeţul Alba are un statut aparte, atât pentru cei care o cercetează, dar şi pentru simplii vizitatori. Acolo se găseşte cel mai mare gheţar subteran din România, o masă de gheaţă veche de milenii, care „vorbeşte” oamenilor de ştiinţă despre vremurile trecute.

Emil Racoviţă a studiat-o în anii 1921 -1923 şi a scris despre ea în renumita sa lucrare Speleologia. Numele de Scărişoara i-a rămas de pe vremea când aparţinea de comuna cu acelaşi nume, situată la 16 kilometri de peşteră. Azi, în urma unor schimbări administrative, peştera aparţine comunei Gârda de Sus, judeţul Alba.  Este numită şi peştera Gheţarul de la Scărişoara, ca recunoaştere a însemnătăţii celei mai importante comori pe care o adăposteşte – uriaşul bloc de gheaţă subpământean, cu o vechime de 4.000 de ani.

Într-o pădure de la marginea unui platou se deschide impresionata intrare în peşteră - un aven cu diametrul de 50-60 de metri. Trebuie să cobori de acolo 48 de metri în adânc, pe o potecă îngustă şi nişte scări de metal, pentru a ajunge  în Sala Mare a peşterii. Acolo se găseşte gheţarul subpământean, cu vechime de mii de ani; e un enorm bloc de gheaţă, cu un volum de 75.000 - 80.000 metri cubi.

Podeaua Sălii Mari este faţa superioară a gheţarului. Vara, temperatura este de aproximativ +1 grad Celsius; iarna, de cca. -7 grade Celsius. Dimensiunile Sălii  Mari sunt deja impresionante, dar peştera mai păstrează, chiar pentru simplii turişti, o încăpere plină de frumuseţi: aşa-numita Biserică - o încăpere împodobită cu peste 100 de stalagmite.

Sala Mare, Biserica şi avenul de intrare constituie „zona turistică”. Peştera mai are două sectoare, aflate sub Sala Mare, a căror explorare e permisă doar specialiştilor: Rezervaţia Mică, la care se ajunge coborând pe verticală încă 15 metri în adânc, şi Rezervaţia Mare, unde se ajunge coborând pe veriticală de 20 m, după care urmează o galerie foarte înclinată - Galeria Maxim Pop.

În ambele rezervaţii, se găsesc stalagmite de gheaţă, unele permanente, altele care se topesc vara şi se refac în fiecare iarnă.

Vizualizări: 1,649

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: