Sporuri pierdute de angajaţii Protecţiei Copilului Gorj
Cadrele didactice şi personalul auxiliar care lucrează în centrele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj vor primi salarii diminuate începând din luna octombrie. Consiliul Judeţean le-a tăiat sporurile de 50% după ce Curtea de Conturi a considerat ilegal ca aceştia să fie plătiţi după legea asistenţei sociale. Conducerea DGASPC Gorj se aşteaptă ca oamenii să conteste în instanţă tăierea sporurilor.
Aproximativ 40 de angajaţi din cadrul DGASPC Gorj nu vor mai beneficia de sporuri pentru condiţii deosebit de periculoase. Este vorba despre personalul didactic şi auxiliar care în ultima perioadă a beneficiat de un spor de 50%, la fel ca ceilalţi salariaţi ai instituţiei. Curtea de Conturi a considerat că aceşti angajaţi nu trebuie remuneraţi după legea asistenţei sociale, iar Consiliul Judeţean a aprobat o hotărâre prin care s-a sistat acordarea sporului pentru condiţii deosebit de periculoase. „Am modificat hotărârea Consiliului Judeţean prin care s-au aprobat aceste sporuri, în sensul exceptării de la acordarea sporurilor prevăzute în respectiva hotărâre pentru personalul cu statut de cadru didactic şi didactic auxiliar angajat la DGASPC. Conducerea instituţiei va dispune recalcularea salariului de bază de aferent lunii septembrie. Ar fi mult mai dureros ca oamenii să primească în continuare aceste sporuri, iar apoi să le dea înapoi”, a declarat Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean.
Justiţia va tranşa problema
Conducerea DGASPC Gorj se aşteaptă ca angajaţii să acţioneze instituţia în instanţă. „Noi am considerat normal ca toţi salariaţii să beneficieze de sporul de 50% în situaţia în care lucrează în condiţii deosebit de periculoase, în centrele din subordinea DGASPC unde sunt asistaţi cu probleme psihice. Curtea de Conturi a decis că sporurile sunt acordate ilegal pentru cadrele didactice şi personalul auxiliar întrucât aceştia trebuie salarizaţi doar pe Legea învăţământului, nu pe Legea asistenţei sociale. Legea învăţământului permite un spor de maxim 15% pentru cadrele didactice din învăţământul special. Ne aşteptăm ca oamenii să ne acţioneze în instanţă. Dacă vor câştiga definitiv şi irevocabil, tot printr-o hotărâre de Consiliu se va reveni la situaţia iniţială, urmând să-şi primească sporurile”, a declarat Dumitru Cotruna, directorul DGASPC Gorj.