Spor de producție, cerut în instanță. Ce decid judecătorii!
Complexul Energetic Oltenia a fost dat în judecată de zeci de salariați pentru recuperarea sporului de producție. Acest drept a fost câștigat în urma grevei minerilor din iarna lui 2019 și înseamnă câteva sute de lei în plus la salariu.
Deși lucrează în producție, sunt și angajați care nu beneficiază de acest bonus salarial. Este vorba de șoferi, lăcătuși mecanici sau chiar ingineri, uitați atunci când s-a încheiat actul adițional la CCM care a dus la încetarea protestului din minerit.
Cum administrația CE Oltenia nu a remediat, așa cum a promis, problema, Sindicatul Energia Rovinari a deschis mai multe acțiuni în instanță, pentru membrii săi de sindicat. Unele au fost câștigate, iar altele pierdute definitiv.
Este și cazul unui conducător auto de la termocentrala din Rovinari. Bărbatul își desfășoară activitatea la Coloana Auto din cadrul Atelierului Utilaje Transport.
El a cerut, în instanță, să-i fie acordată suma brută de 500 lei, începând cu data de 1 martie 2019, spunând că alți conducători auto, care fac aceeași muncă, beneficiază de sporul de producție.
G.C. este șofer de intervenție, lucrând pe toate tipurile de mașini, inclusiv camion. În fișa postului scrie că „execută transporturi de marfă generale, persoane, agabaritice, mărfuri periculoase”.
Salariatul a pierdut la Tribunalul Gorj, iar Curtea de Apel Craiova a menținut, luna trecută, sentința.
„Chiar apelantul confirmă implicit că doar ocazional desfășura activități în aceleași condiții ca și conducătorii auto beneficiari ai sporului, anume atunci când îi înlocuia pe perioada concediului de odihnă, reținerea obligativității aplicării unui tratament similar nefiind justificată așadar câtă vreme situația premisă nu este identică”, a reținut instanța, sentința fiind definitivă.
Sporul de producție se acordă începând cu data de 1 martie 2019.