Șomajul tehnic din Gorj a costat peste 10 milioane de euro
Sume importante s-au cheltuit, în pandemie, la Agenția de Șomaj din Gorj. Peste 50 de milioane de lei au ajuns în conturile societăților care au trimis angajații în șomaj tehnic. Încă pe atât au primit și alți angajatori din județul Gorj, în ultimul an, după ce au suspendat activitatea din cauza pandemiei de coronavirus.
În total, în jur de 53 de milioane de lei a plătit Agenția de Șomaj din Gorj firmelor care au trimis angajații în șomaj tehnic. „Șomajul tehnic, 75% din salariul de bază brut al fiecărei persoane, s-a ridicat pe toată perioada la o sumă de peste 53 de milioane de lei, o sumă destul de mare. Șomajul tehnic l-am acordat lunar și lunar trebuia să verificăm câte 20.400 de CNP-uri, să vedem dacă întrunesc condițiile să beneficieze de șomaj tehnic. Au mai fost și documente incomplete sau greșite depuse de unii angajatori”, a transmis Romeo Chiriac, directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Gorj.
Cel mai mare angajator din Gorj care a primit și cei mai mulți bani a fost Complexul Energetic Oltenia, care a trimis mii de angajați, prin rotație, în șomaj tehnic din cauza cererii extrem de scăzute de energie.
Nu au fost însă singurele cheltuieli pe care le-a decontat AJOFM Gorj în ultimul an. Și alte firme au primit ajutor de la stat pentru că au avut de suferit din cauza restricțiilor impuse în pandemie și a pierderilor mari pe care le-au înregistrat în ultima perioadă. „Am ținut legătura permanent cu angajatorii. Ne-am făcut o modalitate proprie de preluare a documentelor atât de la șomeri, cât și de la angajatori. După ce s-a încheiat cu acordarea șomajului tehnic, cei care au avut suspendate raporturile de muncă cel puțin 15 zile, am acordat 41,5% pe trei luni, iunie, iulie și august. practic, încă jumătate din salariu l-am suportat din bugetul de șomaj. Alți peste 56 de milioane de lei”, a mai explicat Chiriac, la Radio Accent.