Soluție pentru o parcare de patru kilometri la Rânca
Autoritățile caută soluții pentru ca imaginile care au surprins cozile kilometrice spre stațiunea Rânca să nu se mai repete. Salvamontiștii estimează că au fost în Rânca, în primele zile ale acestui an, chiar și câte zece mii de turiști în fiecare zi. O variantă pe care o iau în considerare cei care se ocupă de zona montană este să transforme un drum în parcare.
Mai exact, este vorba de un vechi drum care duce în Rânca. Este un drum folosit în general de oamenii locului, de ciobani, dar pentru că nu este tranzitat intens, acesta s-a menținut destul de bine în ultimii ani, după cum a dat asigurări și Sabin Cornoiu, consilier județean și șeful Salvamont Gorj.
Acesta a adăugat că acest drum, lung de aproape patru kilometri, ar putea fi transformat în parcare: “Anii trecuți, am avut probleme cu apa, curentul electric. S-au luat măsuri. Iată că acum au fost probleme cu parcările. Există o parcare uriașă la intrarea în stațiune, iar varianta pe care o analizăm acum este fosta variantă de drum de la releu până la Rânca, variantă ce poate fi amenajată și pregătită ca parcare de rezervă pentru turiștii care urcă la Rânca”.
Primele zile din 2021 au fost cele mai aglomerate în stațiunea Rânca. Mii de mașini au urcat cu greu la munte. Coloanele de mașini s-au întins chiar și pe 20 de kilometri.
Cornoiu a estimat că au ajuns, zilnic, în stațiune, până la zece mii de turiști. Ajunși în stațiune, mulți dintre ei nu au avut unde să parcheze așa că și-au lăsat mașinile pe unde au nimerit. „Cu mici amenajări, lărgit puțin, s-ar putea obține o parcare de circa patru kilometri. Au urcat și peste 100 de mașini într-o oră la Rânca. A fost ceva ce nu putea fi prevăzut. Are și legătură cu pandemia. Oamenii consideră că găsesc la munte această distanțare fizică pe care o recomandă toată lumea. Au căutat să caute zăpadă. toți copiii sunt sătui să stea în casă ori numai în fața blocurilor și atunci i-au scos părinții la munte. Și cei care nu au reușit să ajungă în stațiune, cu zece kilometri înainte de stațiune au găsit zăpadă, au oprit pe marginea drumului și s-au jucat în zăpadă. Au fost până în 10 mii de oameni în fiecare zi”, a mai spus Cornoiu, la Tele3.