Soluţie de compromis pentru locatarii din blocul rău-platnicilor

Locatarii blocului social din Târgu Jiu, strada Ciocârlău, au primit apă la program pentru a reuşi să elimine focarul de infecţie care s-a creat în ultima lună, după ce furnizorul a închis robinetele, pentru neplată. La sesizarea ziarului Pandurul, autorităţile din domeniul sanitar au mers la faţa locului şi au impus măsuri imediate pentru soluţionarea problemei din punct de vedere al igienei.

O echipă a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj a mers vineri la blocul social pentru a discuta cu locatarii blocului, dar şi cu conducerea administrativă, astfel încât să fie înlăturat focarul de infecţie, dar şi pentru ca de aici înainte să nu mai existe astfel de situaţii. Doina Alăman, medic, s-a arătat nemulţumită de modul în care este gestionată problema curăţeniei în bloc de către administrator, impunând achiziţia unor dezinfectante corespunzătoare pentru curăţarea băilor de pe fiecare palier. „Nu îmi place modul în care se face dezinfecţie la grupurile sanitare. Vom instrui administratorul şi îngrijitorul de curăţenie şi pe fiecare palier va trebui pus câte un butoi de 100 de litri pentru rezervă de apă ca să o poată folosi îngrijitoarea de curăţenie în perioada în care este apa este întreruptă. Este periculos, dar nu ştiu cum s-ar putea rezolva problema în acest bloc, pentru că nivelul educaţional este foarte scăzut la locatarii din zonă”, a declarat doctorul Doina Alăman.

Zeci de familii locuiesc ilegal

Medicul DSP a sugerat administratorului blocului să implice şi câte un locatar de la fiecare etaj în activitatea de strângere a sumelor necesare pentru plata furnizorului. Circa 180 de mii de lei au de plată la asociaţie cele 55 de familii care vieţuiesc în acest bloc, iar jumătate din sumă sunt datorii pentru apa consumată. „Trebuie făcute anchete sociale, sunt persoane care poate au şi altă locuinţă, undeva la ţară. Stau aici fără niciun fel de venit. Din 50 apartamente, numai 12 au contracte, restul stau ilegal. Ar trebui să se implice şi Poliţia, pentru că sunt persoane care locuiesc ilegal. Ar trebui evacuate. Toţi au antene parabolice, telefoane, toţi consumă, dar să-şi plătească 28 de lei chiria şi până în 30 de lei apa nu se poate. Trebuie luată o măsură radicală”, a mai spus doctorul Doina Alăman.

Administratorul blocului, Elena Spătaru, care este şi angajată a societăţii Edilitara, s-a angajat să mai recupereze din sumele restante de la locatari, astfel încât să nu mai existe astfel de probleme. „Eu şi domnul preşedinte am fost printre ei, am bătut la uşă şi am încercat să strângem banii, însă nu vor să plătească. O să încercăm să facem acel comitet, să implicăm şi locatarii astfel încât să mai recuperăm din restanţe”, a declarat Elena Spătaru.

Apă la program doar în weekend

Chiar dacă iniţial conducerea Aparegio nu a mai acceptat concesii, vineri a decis să furnizeze apă în blocul respectiv pentru zilele şi sâmbătă timp de 2 ore dimineaţa, 2 ore seara. Ion Popescu, directorul societăţii, spune că în condiţiile în care nu va primi un avans de la locatari, se va sista furnizarea apei de săptămâna aceasta. „În perioada aceasta li se dă posibilitatea ca să-şi ia măsuri, să-şi strângă bani ca să poată avea furnizarea permanentă 24 din 24 de ore, pe de altă parte li se dă posibilitatea să îşi facă curăţenie generală. În situaţia în care nu va exista niciun fel de reacţie în ceea ce priveşte strângerea banilor şi achitarea unei părţi din consumurile făcute până în momentul de faţă, de săptămâna viitoare se va reveni la programul iniţial de cişmea la nivelul solului”, a precizat Ion Popescu, directorul general al societăţii Aparegio.  

Vizualizări: 169

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: