Solarul – o soluţie pe care din ce în ce mai mulţi gorjeni o aleg
Preţurile ridicate, dar şi vremea capricioasă din ultimii ani i-au determinat pe gorjeni să ia în considerare creşterea legumelor în solar, la ei acasă. Această practică este din ce în ce mai folosită de către locuitorii judeţului Gorj, care locuiesc la curte.
Investiţia într-un solar nu este una deloc mică, dar oamenii spun că îşi pot scoate banii chiar şi într-un sezon, în funcţie de producţie: „Nu se mai putea. În grădină nu mai făceam nimic. Acum doi ani grindina ne-a distrus toată munca. Am vorbit cu soţia, am strans bani pe iarnă şi ne-am făcut în primăvară solar. Ne-au ajutat şi copiii. Ţeava o aveam acasă, am cheltuit banii pe folie. Am făcut roşii şi castraveţi, ne-am pus noi la borcan, am dat şi la neamuri, am şi vândut. Noi l-am făcut să avem ce să dăm la nepoţi, să mănânce „bio” cum s-ar spune. Nu am stropit legumele cu nimic. Dacă îl făceam doar pentru vânzare, eu zic că ne scoteam banii”, declară Constantin, un pensionar din comuna Băleşti.
Pe lângă vremea capricioasă, solarul protejează legumele şi de dăunători: „Până sa facem solarul, stropeam toate răsadurile. Se umpleau de gândaci, de viermi, tot felul de musculiţe. Acum nu mai avem treabă. Tot ce folosim e îngrăşământ natural, gunoi de animale”, a mai adăugat pensionarul.