Slivileşti, raiul hoţilor neprinşi
Greu de crezut, dar în comuna condusă de Sorin Bucurescu localnicii au ajuns să trăiască zi de zi cu teamă, temerile oamenilor fiind generate de numărul mare de furturi, toate rămânând cu autor necunoscut până în prezent. Cele mai multe spargeri au fost semnalate la Miculeşti, unde hoţii intră în casele sătenilor şi iau cam tot ce le pică la mână, ştiind că nu vor fi prinşi prea curând, ca să nu spunem niciodată.
Cu oricine ai încerca să discuţi prin Miculeşti despre problemele satului, după lipsa locurilor de muncă, furturile din ultima vreme revin obsesiv în dialogul cu oamenii. Dacă ar mai fi şi acum campanie electorală ca în urmă cu un an, probabil că politicienii ar mai promite una, alta, dar, aşa, localnicii nu au decât să se descurce pe cont propriu. Unii au experienţe atât de triste încât le vine greu să mai ţină minte rândul furturilor de care au avut parte doar anul acesta, ca să nu şi le amintească şi pe cele din trecut. „Prima dată când au intrat au luat plugul. Am crezut că nu vor mai reveni, dar după două săptămâni au revenit şi au furat o motocoasă. Am cumpărat o alta şi acum o ţin lângă câini, că poate aşa se mai sperie. Au venit însă şi a treia oară şi au intrat direct în casă. Au spart camera şi au luat tot felul de lucruri, de la perini şi pături până la lucruri mai mărunte. Nu i-a prins nimeni. Poliţia a zis să-i dăm noi hoţii, dar noi de unde să-i dăm?”, spune o bătrână care e convinsă nu doar că nu-şi va mai recupera vreodată lucrurile furate, dar e sigură şi că nu va apuca ziua în care să-i vadă pe hoţi în cătuşe.
Case zăvorâte
Oficial, la cele 180-200 de case din Miculeşti sunt înregistrate vreo 20 de plângeri, cam una din zece locuinţe căzând pradă hoţilor. Neoficial numărul furturilor şi al spargerilor este mai mare pentru că unii dintre păgubiţi au renunţat să mai meargă până în centrul comunei ca să depună plângere, convinşi fiind că hoţii vor fi prinşi la fel ca până acum, adică deloc. Cei mai mulţi preferă să doarmă iepureşte, iar unii dintre localnici şi-au pus lacăte peste lacăte pentru a spera că nu vor fi prădaţi când le este somnul mai dulce.
„La uşa asta de la intrare am lacăt sus, lacăt la mijloc, lacăt jos, yală cu cheie şi grilaj metalic pentru că mi-e tare teamă. Am ajuns ca-n trecut să punem grilaje şi la geamurile de la baie. Dormim cu teamă că şi dacă trece un şobolan sau o pisică prin curte şi dă cu ceva pe jos ajungi să crezi că a venit hoţul. E înfiorător, e groaznic să stai noapte de noapte cu gândul că poate intra hoţul peste tine în propria ta casă. În loc să ne bucurăm de bătrâneţe liniştite stăm să facem pe paznici sau chiar pe detectivii”, spune Elena Ceauşescu, o altă localnică din Slivileşti.
Un poliţist, doi poliţişti, zeci de furturi
Starea de insecuritate existentă în comună este recunoscută şi de primarul Sorin Slivilescu. De-a lungul anilor, de când e în fruntea localităţii, acesta s-a plâns de problemele pe care le are în comună, cerând suplimentarea numărului de poliţişti. Acum, când face un inventar al agenţilor care ar trebui să fie văzuţi patrulând prin satele comunei constată că sunt zile în care la Postul de Poliţie nu prea există nimeni. „Da, rămânem uneori cu un singur poliţist, dar sunt zile în care nu e niciunul. E o situaţie complicată pentru că oamenii îmi spun toată ziua că hoţii îşi fac de cap prin comună, dar eu nu am ce să fac mai mult decât să vorbesc şi să cer suplimentarea numărului de oameni de la Postul de Poliţie. S-a ajuns ca aproape la fiecare locuitor să-i fie teamă de hoţi şi să se gândească la cum ar putea să fie victimă a acestora într-una din nopţi. Indivizii ăştia fură orice, de la o damigeană goală la un plug de arat, care nu e aşa de uşor şi pe care nu-l poţi ascunde atât de simplu, dar iată că nimeni nu a fost prins deocamdată”, spune edilul.
OFICIAL E BINE
Oficial poliţiştii fac anchete, iar acest lucru este confirmat de purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj, Romina Dochian, care spune că „la Postul de Poliţie Slivileşti au fost înregistrate mai multe plângeri privind comiterea de infracţiuni de furt din locuinţe sau anexe gospodăreşti”. Anchetele sunt coordonate de un procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Motru, dar, deocamdată, nimeni nu pare să-i fi deranjat pe hoţi aşa că localnicilor nu le rămâne decât să spere că nu vor fi ei următorii păgubiţi.