Situația Ansamblului Brâncuși, într-o revistă de drept. ”Trimit studiul și instituțiilor din Gorj”
Situația dreptului de autor asupra operelor lui Brâncuși a fost cercetată de o casă de avocatură din București, iar concluziile au apărut în ultimul număr al Revistei Române de Dreptul Proprietății Intelectuale, conform unui anunț al liberalului Iulian Popescu.
Acesta este un subiect despre care a mai vorbit și altă dată, dar dat fiind că studiul a apărut într-o revistă de prestigiu speră să aducă și consecințe.
Popescu spune că va trimite acest studiu și instituțiilor din Gorj.
”O analiză făcută de o firmă de avocatură, la solicitarea Asociației Excelsior pentru Excelență în Educație, a scos la iveală că dreptul de autor asupra operelor lui Constantin Brâncuși, de la Târgu Jiu, este în domeniul public începând cu anul 1973, chiar dacă și astăzi, o firmă din București, Visarta, cere bani pentru folosirea imaginii operelor sau a lui Brâncuși.
Studiul avocaților Irina Vasile și Ștefania Boancă a fost publicat în ultimul număr al Revistei Române de Dreptul Proprietății Intelectuale.
Voi trimite acest studiu, despre care am mai vorbit, și instituțiilor din Gorj în speranța că vor face demersuri pentru a pune capăt situației care trenează de ani de zile. Poate apariția într-o revistă de specialitate o să-i facă mai interesați de subiect.
Totodată, cât mai repede este nevoie de câteva măsuri eficiente de promovare a operelor, mai ales că imaginea sculpturilor poate fi utilizată fără opreliști în acest caz.
Cercetarea prezintă succesiunea în timp și modificările legislației, care au dus la pronunțarea unei hotărâri judecătorești prin care drepturile patrimoniale de autor au fost atribuite unui succesor al marelui Constantin Brâncuși”, este postarea lui Iulian Popescu.
Analiza arată că la întrebarea ”Cui aparține dreptul de autor asupra Ansamblului Brâncuși”, răspunsul este că acesta a intrat în domeniul public începând cu anul 1973.