Siomax, desemnat administrator judiciar la UATAA Motru

Magistraţii Tribunalului Gorj au stabilit administratorul judiciar al Uzinei de Agent Termic şi Alimentare cu Apă (UATAA) Motru. Este vorba de Siomax SPRL care din această lună se va ocupa de reorganizarea unităţii. Eugen Corcoață rămâne la conducerea uzinei, ca administrator special.

Uzina de Termoficare de la Motru a intrat în insolvenţă, asta după ce administraţia CE Oltenia a solicitat acest lucru în instanţă, având de recuperat sume uriaşe de la centrala motreană pentru cărbunele livrat în ultimii ani. La începutul acestei luni, magistraţii Tribunalului Gorj au desemnat şi administratorul judiciar al uzinei, este vorba de Siomax SPRL. Eugen Corcoaţă, fostul director al UATAA Motru, a spus ce paşi vor fi urmaţi de aici înainte. "Societatea, începând cu 9 decembrie, este administrată judiciar de către firma Siomax SPRL din Târgu Jiu. Este păstrată actuala conducere căreia nu i s-a ridicat dreptul de administrare. Administraţia actuală a depus a depus la sediul Tribunalului Gorj situaţiile financiare cerute, conform procedurii, cât şi intenţia de reorganizare a activităţii, urmând ca zilele următoare, sau în cursul lunii ianuarie să fie depus un plan de reorganizare al activităţii, astfel încât în data de 8 februarie 2016 adunarea creditorilor, unul dintre ei, CE Oltenia, cel care a cerut insolvenţa în instanţă, să supună dezbaterii acest program de reorganizare, să-l aprobe şi să continue activitatea, să fie recuperate datoriile către CE Oltenia şi alţi creditori existenţi în contabilitatea societăţii", a declarat Eugen Corcoaţă, administrator special la UATAA Motru.

Datoriile UATAA Motru faţă de CE Oltenia se ridică în prezent la 15 milioane lei din care 5 milioane reprezintă penalităţi de întârziere pentru cărbunele livrat în perioada 2012-2014.   

Corcoață a precizat că nu vor fi puse în pericol drepturile salariaţilor prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă (CCM). În 2016 va fi încheiat un noul CCM. Acesta va trebui să fie în concordanţă cu salariul minim pe economie. Dacă va creşte la 1200 lei, aşa cum se vehiculează, atunci şi 80% din salariaţii UATAA Motru, care în prezent înregistrează venitul minim pe economie, vor beneficia de această creştere.

Cărbunele cumpărat de la CEO, subvenţionat de primărie

În acest sezon rece uzina cumpără cărbune de la CE Oltenia în baza unor contracte lunare. O cotă parte din suma aferentă cărbunelui este subvenţionată de administraţia locală din Motru. "Pentru luna aceasta primăria şi Consiliul Local al municipiului Motru participă cu 250 mii lei pentru asigurarea veniturilor care se ia pentru cărbunele care se ia de la complex. Toată cantitatea, cele 12 mii de tone contractate lunar, se ridică la 800 mii lei. 400 mii sunt compensate cu energia produsă de uzină în cogenerare, iar restul sumei este asigurată de UATAA, din ce strânge la populaţie. Noi avem suma pregătită şi o vom vira la sfârşitul lunii", a precizat Dorin Hanu, primarul municipiului Motru.

DATORII

UATAA Motru are de recuperat de la populaţie şi agenţii economici din municipiu circa 22 de milioane de lei. Administratorii societăţii spun că de aici înainte vor înteţi acţiunile în instanţă împotriva datornicilor.   

Vizualizări: 214

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: