Sindicatele discută despre mii de concedieri în minerit
Liderii de sindicat din minerit şi mai mulţi directori de exploatări s-au întâlnit duminică la Rânca pentru a discuta despre măsurile ce se impun pentru reducerea costului lignitului cu 22%. Din experienţa anilor precedenţi se ştie că pentru a se ajunge la o astfel de reducere trebuie să scadă cheltuielile de personal cu mai bine de 22%. La un număr de 14 mii de mineri câţi lucrează în prezent în SNLO şi complexurile energetice, reducerea de personal ar fi undeva între 3.000 şi 4.000 de persoane, număr avansat de deputatul Morega încă de săptămâna trecută. În aşteptarea unor confirmări oficiale, nu putem decât să spunem, pe surse, că primii vizaţi sunt minerii de la exploatările din Vâlcea şi Mehedinţi, precum şi cei din subteranul de la Motru.
Sindicaliştii şi administraţia din minerit au discutat la finalul săptămânii trecute despre necesitatea reducerii costului cărbunelui cu 22%, în două tranşe. Reducerea ar trebui să fie operabilă încă de anul viitor. La discuţiile de la Rânca, unde au participat printre alţii directorul general al SNLO, Daniel Burlan, şi preşedintele USMO, Marin Condescu, a fost prezentat un clasament al costurilor din actualele exploatări. La capitolul „rentabile” au fost trecute carierele Lupoaia, Jilţ, Roşia sau Rovinari. Cu costuri mari produc însă carierele din Mehedinţi şi Vâlcea, precum şi subteranul de la Motru, care ar putea fi închise în 1-2 ani.
Surse participante la discuţii au susţinut că nu s-au avansat cifre legate de numărul de disponibilizaţi. „Nu s-a discutat aşa ceva, dar o astfel de reducere de costuri presupune mii de concedieri”, a menţionat sursa citată.
Fără plăţi compensatorii?
Pentru prima dată din 1997 încoace, de când au tot fost valuri de concedieri colective în minerit, nu se ştie dacă şi de această dată va exista posibilitatea unor plăţi compensatorii. Daniel Burlan şi Marin Condescu nu au putut fi contactaţi ieri pentru a da detalii despre discuţiile de la Rânca.
Singurul care a răspuns la telefon a fost Gheorghe Etăgan, secretar general al Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia, care a fost extrem de evaziv.
„Am avut nişte discuţii, dar nu au fost finalizate. Urmează să ne mai întâlnim şi zilele acestea. Au participat sindicatele şi administraţia. Am făcut analize la exploatările miniere din cadrul SNLO, CE Rovinari, CE Turceni şi CE Craiova privind criteriile de eficienţă“, a spus Etăgan.