Sindicalist din CE Oltenia: Amânarea nu e de ajuns!

Infuzie de optimism la Complexul Energetic Oltenia după anunțul ministrului Energiei, Sebastian Burduja, care a fost la Bruxelles să discute cu oficialii Comisiei Europene despre amânarea planului de restructurare aprobat pentru compania din Gorj. Sindicaliștii spun, totuși, că amânarea nu va fi de ajuns. E mare nevoie ca această amânare să fie corelată cu investiții în cariere și termocentrale. De asemenea, un punct important e personalul.

Jan Popescu, de la Sindicatul Mine Energie Oltenia, a declarat că acum e momentul să fie transformate contractele celor aproximativ 1800 de salariați în contracte pe durată nedeterminată.

“Am purtat foarte multe discuții cu domnul Plaveti, cu domnul Burduja și uite că acum se pare că se va încerca decalarea termenelor de închidere a grupurilor energetice. Dar s-ar putea să nu fie de ajuns. Ne prelungește pe doi, trei, patru ani. Nu este de ajuns. Din punctul meu de vedere, al colegilor cu care vorbesc, acest aspect trebuie corelat cu investiții urgente în termocentrale, în cariere. personalul trebuie motivat și mă refer la acei angajați pe durată determinată. Trebuie motivați. E material uman, e voință. Acum ar fi momentul să li se transforme contractul în perioadă nedeterminată. Sper că această companie se va duce și după 2030 încolo. Și salariatul trebuie motivat mai bine”, a spus Jan Popescu, într-un interviu la Radio Infinit. 

                                                              

La începutul săptămânii, ministrul Energiei a mers împreună cu președintele Directoratului CEO la Bruxelles pentru a discuta despre amânarea închiderii capacităților pe cărbune. Sebastian Burduja a declarat că a pledat pentru o tranziție inteligentă și corectă, care să protejeze românii și economia. A subliniat în fața comisarilor europeni și că România construiește capacități de producție de energie verde.

 “Am explicat clar că România este un pilon de stabilitate în regiune, susținându-i cu inima și cu fapta pe frații noștri de peste Prut. Închiderea centralelor românești pe cărbune fără a pune nimic în loc ar crea o criză majoră și nu ar rezolva practic nimic — am fi nevoiți să apelăm la și mai multe importuri, din Serbia, Bulgaria etc., iar energia produsă acolo este în bună măsură bazată pe cărbune. Nu există nicio logică pentru a permite asta”, a anunțat Burduja, într-o postare pe pagina sa de Facebook. 

Vizualizări: 769

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: