Carieră de cărbune, în pragul închiderii

Sute de mineri din bazinul carbonifer Berbeşti-Alunu riscă să-şi piardă locurile de muncă la finalul acestui an, odată cu închiderea unității conform angajamentelor asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Această măsură ar afecta și CET Govora, producător de energie, agent termic și abur industrial pe bază de cărbune, aflat în administrarea Consiliului Județean Vâlcea, care a preluat exploatarea minieră de la Complexul Energetic Oltenia în 2015.

„Exploatarea cărbunelui la Berbeşti ar urma să înceteze în decembrie 2025, în conformitate cu normele europene și prevederile PNRR, care impun oprirea activității CET-ului pe bază de cărbune până la 31 decembrie 2025. În prezent, aici lucrează aproximativ 450 de angajați, dintre care unii se apropie de vârsta pensionării. Nu suntem de acord cu închiderea minelor, mai ales tinerii, însă sperăm să se obțină derogări de la guvern pentru prelungirea activității. Se vorbește că la Gorj ar fi fost acordate astfel de prelungiri, dar la noi situația rămâne incertă. Oamenii nu au alte oportunități în afară de minerit, fiind nevoiți să plece în alte localități, cum ar fi Vâlcea sau Sibiu, pentru a-și găsi un loc de muncă”, a declarat Ion Teodorescu, secretarul Sindicatului 2015 CET Govora.

Autoritățile locale împărtășesc aceeași îngrijorare, mizând pe identificarea unei soluții pentru prelungirea funcționării exploatării miniere.

„Închiderea carierei miniere ar lovi puternic orașul Berbeşti. Comunitatea noastră s-a dezvoltat în jurul industriei miniere încă din anii ’70. Locuitorii și-au întemeiat gospodării și și-au construit viețile având mineritul ca principală sursă de venit. Din punctul meu de vedere, cred că se vor găsi soluții pentru continuarea activității, deoarece cărbunele rămâne o resursă necesară”, a declarat primarul orașului Berbești, Petre Glomnicu.

Vizualizări: 1,166

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: