Sfera – ideea principală a operelor de la ”Brâncuşiana 2013”
Cea de-a 11-a ediţie a simpozionului de sculptură „Brâncuşiana” şi-a închis porţile sâmbătă, la fel de festiv cum se deschidea acum două săptămâni. De această dată însă artiştii s-au bucurat şi de prezenţa primarului Florin Cârciumaru, care a avut ocazia să admire în premieră operele create de cei şapte artişti şi donate apoi municipalităţii pentru a le expune în spaţii interioare ale unor instituţii sau în muzee.
La simpozion au fost înscrişi şapte artişti, patru din România şi trei din străinătate, cu toţii sculptori în piatră: Uli Schwander din Germania, Pedro Jordan din Spania şi Georgi Minchev din Bulgaria, precum şi sculptorii români Florin Vîlceanu, Amarandei Giani Iosif, Nicolae Răzvan Mincu şi Cristian Pentelescu. Aceştia au avut la dispoziţie aproximativ două săptămâni pentru a desăvârşi operele care vor intra de acum în patrimoniul artistic al municipiului Târgu Jiu. Dacă la deschiderea simpozionului, în Parcul Central, unde au fost deschise atelierele de creaţie, se puteau vedea câteva blocuri mari de marmură sau granit, acum locul acestora a fost luat de şapte sculpturi, nu foarte mari, regula acestei ediţii fiind ca sculpturile să nu depăşească un metru pentru a se putea amplasa în interior.
Prezentă la închiderea simpozionului, criticul de artă Mălina Conţu a precizat că patru dintre opere au ca temă principală o temă regăsită şi în opera lui Brâncuşi, sfera: „Referitor la cele şapte lucrări realizate am regăsit două direcţii majore şi una dintre ele este puţin mai aparte. Patru dintre sculpturi se raportează la sferă şi la modelul de perfecţiune pe care îl oferă acest simbol al esenţei universului”.
Au fost create opere de dimensiuni mijlocii
Procesul de creaţie a avut loc în aer liber, chiar pe Digul Jiului, în spatele Muzeului de Artă, fiind urmărit pe viu de turiştii sau localnicii care treceau prin Parcul Central spre locul de desfăşurare a festivalului berii. Organizatorii se aşteaptă ca şi aceste opere create la „Brâncuşiana 2013” să contribuie la îmbogăţirea patrimoniului artistic al Municipiului Târgu Jiu. Încă de la debutul acestei ediţii s-a impus ca regulă crearea unor sculpturi de dimensiuni mai mici, pentru că nu se mai găsesc spaţii de expunere în parcurile din Târgu Jiu. „Au fost realizate lucrări de dimensiuni mijlocii cu tematică diversă, care vor îmbogăţi estetic spaţiul public din municipiul Târgu Jiu”, a precizat la finalul simpozionului directorul Centrului „Constantin Brâncuşi”, Adina Andriţoiu.
Artiştii au avut la dispoziţie în acest sens blocuri de marmură, travertin şi granit de maxim un metru înălţime, fiind anunţaţi preventiv că operele nu vor mai fi expuse în sensurile giratorii ca în anii trecuţi, pentru că încă mai există opere neexpuse de la ediţiile trecute din lipsă de spaţiu. Artiştii au precizat că acest aspect nu le-a îngrădit creativitatea pentru că dimensiunea mare a unei opere nu aduce neapărat cu ea o mai mare valoare artistică. Organizatorii au mai precizat că s-a ales anul acesta o „mărime mijlocie” pentru operele create şi pe considerentul că dimensiunea redusă va permite conservarea şi depozitarea mai uşoară a acestora.
Atraşi de prezenţa în oraşul lui Brâncuşi
Toţi participanţii la simpozion au mărturisit la final că i-a atras mult ideea de a se afla în oraşul lui Brâncuşi şi mai ales în parcul în care sunt amplasate operele sale reprezentative. Nicolae Răzvan Mincu este unul dintre participanţii cu cele mai multe premii şi participări la concursuri internaţionale. Este strănepotul arhitectului Ioan Mincu şi are în CV 12 participări la simpozioane internaţionale din afara ţării şi patru premii internaţionale la concursuri de gen din Elveţia, Coreea, Franţa şi China. Deşi are numeroase expoziţii în ţară şi străinătate, artistul spune că şi-a dorit neapărat să ia parte la ediţia din acest an a simpozionului de la Târgu Jiu, pentru că l-a avut ca idol pe Constantin Brâncuşi în cariera sa. Fiind influenţat de Brâncuşi, Nicolae Mincu a avut deseori ocazia să discute cu sculptori străini despre operele marelui sculptor din Târgu Jiu. „Brâncuşi ne ajută mult şi pe noi sculptorii români oriunde am merge, e binecunoscut peste tot şi asta ne deschide multe oportunităţi şi nouă oriunde am merge”. Câtă inspiraţie le-au adus aceste zile petrecute la simpozionul internaţional de sculptură se va vedea în operele create prin emoţia pe care acestea le-o va insufla privitorilor. După ce au fost admirate în ultimele zile de la festivalul Berii chiar lângă podul de trecere pe Insuliţa Jiului, operele create în acest an la Brâncuşiana urmează să fie expuse în instituţiile publice din Târgu Jiu sau în muzee.
90.000 de lei – a fost bugetul pus la dispoziţie de organizatori pentru ediţia din acest an a simpozionului „Brâncuşiana”
900 de euro – va încasa fiecare sculptor participant pentru lucrările create şi cedate municipalităţii din Târgu Jiu.
„Ceea ce este important pentru acest simpozion este modul în care aceşti artişti dialoghează şi relaţionează, interpretativ şi la o mare distanţă de aproape un secol, cu moştenirea lăsată de Constantin Brâncuşi”.
Mădălina Conţu – critic de artă
„Mulţumesc artiştilor care au venit la Târgu Jiu şi au rupt din timpul lor şi din preocupările de zi cu zi pentru a crea aici şi a înnobila oraşul nostru cu noi opere”.
Florin Cârciumaru – primar municipiul Târgu Jiu