Şeful ITM Gorj: Mergem şi încercuim clădirea. Nu mai au pe unde fugi
Inspectorii de muncă gorjeni au aplicat până la această dată amenzi în valoare de trei milioane de lei. Cele mai multe sancţiuni s-au dat angajatorilor care aveau oameni la muncă, dar nu aveau încheiate şi contracte. Inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj, George Romanescu, a explicat că fenomenul muncii „la negru” s-a redus, dar încă mai vin sesizări la sediul instituţiei. În plus, cei direct vizaţi nu mai au nicio scăpare. „Mergem cu poliţişti, jandarmi, încercuim clădirea. Nu mai au pe unde fugi”, a transmis Romanescu.
Reporter: Cum stă judeţul Gorj la capitolul muncă „la negru”?
George Romanescu: Fenomenul s-a mai redus, dar nu am scăpat de el. Vreau să înţeleagă angajatorii că, acolo unde ne deplasăm, avem informaţii foarte corecte şi certe. Acolo unde ne-am prezentat, echipa de control cunoaşte foarte bine problema. Asta chiar dacă angajatorii vin şi încearcă să ne spună că nu este adevărat, că lucra din ziua respectivă, că venise întâmplător pe acolo să se plimbe, nu mai este ce era acum zece ani. Când te duci la firmă, te duci cu Poliţia, cu Jandarmeria, sunt destule metode prin care vedem de când lucrează acea persoană chiar dacă ea, sub teroarea angajatorului sau de frică să nu-şi piardă locul de muncă, găseşte o scuză să poată să scape angajatorul de amendă. Amenda este destul de mare. Ne referim la o amendă de 20 de mii de lei.
Rep.: Aţi aplicat amenda maximă?
G.R.: E cea mai mare amendă aplicată de ITM şi mai mult de atât nu poţi să aplici, chiar dacă au fost mai multe persoane descoperite. Vorbim de două miliarde de lei vechi, e amenda maximă prevăzută de lege. Trebuie să înţeleagă angajatorii că nu mai este de joacă. Atâta timp cât ai o persoană la muncă şi nu i-ai făcut contract, rişti amenzi mari. Nu cred că un angajator care a fost găsit cu persoane care lucrau fără forme legale, să fi fost iertat de inspectorii de muncă. De la plecarea pe teren până la sosirea la instituţie, sunt atâtea lucruri pe care trebuie să le facă şi nu-l mai pot acoperi pe acel angajator indiferent cum l-ar chema şi cine ar fi. Pot să mă laud că suntem printre puţinele instituţii care nu s-au jucat niciodată cu legea. Am aplicat-o indiferent de cine a fost vorba sau indiferent de ce lucruri necurate s-au încercat atât asupra mea şi asupra inspectorilor din Corpul de Control.
Rep.: Mai ajung sesizări în acest sens la sediul ITM?
G.R.: Nu putem să spunem că am eliminat de tot munca fără forme legale, dar a fost redusă simţitor. Vin foarte mulţi oameni, verifică dacă li s-au transmis contractele de muncă la ITM, află că există şi nu mai depun petiţii. Foarte mulţi vin să întrebe dacă sunt înregistraţi în Revisal. Vin mulţi oameni să ne dea informaţii că la firma cutare lucrează nu ştiu câţi angajaţi la negru. Verificăm şi mergem în controale 24 de ore din 24. Poliţia şi Jandarmerie ne pun la dispoziţie personal la orice oră când am solicitat şi, vă daţi seama, angajatorii când văd că vin peste ei zece jandarmi, poliţişti, patru inspectori de la ITM şi se încercuieşte clădirea respectivă, nu au pe unde să mai fugă. Am avut cazuri foarte multe şi cu oameni care au încercat să fugă. Este încercuită clădirea. Nu mai au pe unde fugi.
Rep.: Pentru munca fără forme legale s-au aplicat cele mai multe amenzi? Aţi mai descoperit şi alte probleme în teren?
G.R.: Mă întâlnesc cu angajatori şi chiar le spun că nu ne jucăm. Amenzile se aplică. Nu mă bucură acest lucru, dar cei care se joacă în continuare cu legislaţia primesc amenzi foarte mari. Numai de la începutul anului şi până în prezent, am aplicat amenzi de peste 30 de miliarde de lei vechi. Sunt amenzi foarte mari. Numai pe relaţii de muncă, avem 25 de miliarde şi în securitate şi sănătate în muncă avem peste 5 miliarde. Aceste amenzi au început să-i sperie pe angajatori, pentru că se aplică. Au văzut că foarte multe dintre aceste amenzi care sunt contestate sunt câştigate de Inspectoratul Teritorial de Muncă. Atunci normal că angajatorul îşi face un calcul. Decât să primească amenzi destul de mari, mai bine se pune la punct.
A consemnat Mirela MOTREANU