Nelu Roşca: Chiar nu mă interesează dacă are compania bani
Preşedintele Sindicatului Liber de la Cariera Roşiuţa, Nelu Roşca, a spus că veniturile salariaţilor Complexului Energetic Oltenia vor creşte în 2019 indiferent ce vor unii sau alţii. Roşca a spus într-un interviu la Radio Infinit că este treaba administraţiei să găsească soluţii, inclusiv pentru angajarea de personal. Roşca este de părere că prioritate la angajare trebuie să aibă copiii salariaţilor.
Reporter: Aţi văzut proiectul de buget pe anul viitor, a fost prezentat sindicatelor?
Nelu Roşca: Să ştiţi că am antamat şi noi discuţii cu privire la bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul viitor. Ne interesează cel puţin două capitole, capitolul fond de salarii, pe de o parte, iar pe de altă parte numărul mediu de salariaţi în anul 2019 faţă de 2018. Noi ne dorim angajarea de salariaţi în cadrul companiei pentru a putea lucra în condiţii de siguranţă cu utilajele în zona productivă. După ce se va face o redistribuire de salariaţi, în cazul în care mai este nevoie de salariaţi pentru a ocupa locurile fixe din producţie, să se treacă potrivit reglementărilor din Contractul Colectiv de Muncă la angajări, aşa cum avem stipulat în contract. Cu prioritate pentru copiii salariaţilor din Complexul Energetic Oltenia.
Rep.: Nu s-au mai făcut demult angajări în companie, în zona de producţie?
N.R.: Da. Şi trebuie să se facă. Vor fi în perioada următoare discuţii cu factorii decidenţi, la nivel de Ministerul Energiei şi la nivelul Directoratului.
Rep.: Toate federaţiile vor susţine asta?
N.R.: Dacă vă uitaţi puţin în spate, cele patru federaţii au semnat la un moment dat un comunicat în care au solicitat punerea la dispoziţie a tuturor documentelor ce ţin de partea economică, în vederea găsirii unor soluţii de a creşte fondul de salarii, implicit salariile, iar pe de altă parte să găsim surse pentru vouchere de vacanţă/bilete de tratament. În conformitate cu starea de sănătate a salariaţilor, cu raportul prezentat de Medservmin, angajatorul are obligaţia morală de a interveni pentru recuperarea stării de sănătate a salariaţilor, asigurându-le bilete de tratament subvenţionate într-un procent de 80%. Pe linia de SSM este o directivă foarte clară pentru angajator, de a interveni în acest sens. Aceşti bani trebuie căutaţi şi rezolvate aceste probleme.
Rep.: Are compania bani pentru toate aceste bonusuri, vouchere, creşteri de salarii?
N.R.: Chiar nu mă interesează dacă are sau nu are, pentru că aceste chestiuni de a aduce plusvaloare ţin de managementul pe care îl aplică Directoratul. Dânşii au capacitate de a găsi venituri pe care să le aducă în companie, iar noi să ne facem sarcinile de serviciu pe care le avem.
Rep.: Şi ce veţi face dacă veniturile nu vor creşte?
N.R.: Nu aş vrea să dezvoltăm subiectul înainte de a ajunge la masa discuţiilor. Nu vreau să sărim această etapă a dialogului, dar vă asigur că schimbări în zona salarială, cât şi a facilităţilor, vor fi modificate în 2019, cu sau fără voia unora, cu sau fără intenţia altora de a privi lucrurile cu ochii realităţii. Ne uităm ce se întâmplă în toată ţara. Trebuie găsite soluţii, avem câteva pe care le vom propune administraţiei, după care le vom comunica public.
A consemnat Mirela MOTREANU