Destinații uimitoare care demonstrează că frumusețea nu se măsoară în metri pătrați
În cele mai profunde reverii, unde anume te regăsești cel mai des? În mijlocul naturii, într-o metropolă, privind uimit spre zgârie-nori, pe o insulă destul de greu accesibilă sau într-un loc pe care l-ai vizitat deja de câteva ori, dar ceva încă te atrage să îl revezi? Ce anume crezi că îți influențează preferințele în ceea ce privește destinațiile alese? Și ce anume te determină să pleci într-un loc necunoscut? Poate fi faptul că unele persoane pe care le cunoști au fost acolo și astfel ți-au stârnit curiozitatea, pot fi nenumăratele păreri pe care le găsești în spațiul digital sau poți fi acea persoană norocoasă care are alături un sfătuitor de nădejde: intuiția. Oriunde ai ajunge în periplurile tale, apreciază frumusețea pe care o găsești în peisaje, în persoanele noi pe care ai ocazia să le întâlnești și în împrejurările diverse în care te vei afla. Cele mai subapreciate aspecte pot fi cele mai prețioase, la fel cum cele mai mici țări din lume pot avea cel mai mult de oferit. Iată câteva dintre ele.
Vatican este cea mai mică țară din lume dintr-un motiv cât se poate de evident. Dimensiunea sa abia poate echivala un teren de golf. Configurată în mijlocul unei enclave cu ziduri din Roma, Cetatea Vaticanului este atât de mică, încât nu vei putea găsi în interiorul său nici măcar o singură stradă. Populația sa actuală este de aproximativ 825 de locuitori, care se limitează la a conviețui în aproximativ jumătate de kilometru pătrat. Vatican este cunoscut precum centrul Bisericii Romano-Catolice și sediul oficial al Papei încă din 1377, devenind stat independent în anul 1929. Contrar dimensiunii reduse, acesta este locul în care găsești unele dintre cele mai bogate atracții și monumente istorice din lume, precum Bazilica Sfântul Petru, Capela Sixtină, Muzeele Vaticane și Piața Sfântul Petru.
Poate că zicala „esențele puternice sunt păstrate în sticle mici” ți se pare deja expirată, dar se potrivește perfect atunci când apare în discuție Monaco, o destinație extravagantă în care vei simți rafinamentul și splendoarea de fiecare dată când te plimbi, admiri împrejurimile sau chiar cu fiecare nouă gură de aer. Multe persoane aleg această țară cunoscută precum a doua ca mărime din întreaga lume, tocmai pentru că știu că acolo vor găsi luxul și vor experimenta modul de viață superior. Chiar dacă astăzi se bucură de acest statut în peisajul mondial, este bine de știut că micul stat nu a ajuns la acest punct peste noapte, ci are o istorie lungă în urmă. Era anul 1863, când Francois Blanc a obținut concesiunea pentru jocuri de cazino în Monaco, ceea ce a făcut ca Monte Carlo să fie principala destinație a cazinourilor din perioada anterioară Primului Război Mondial. Acesta a fost unul dintre pașii către belșug. S-au construit o mulțime de cazinouri, hoteluri de lux care să completeze peisajul și, desigur, peisajele naturale au fost și sunt în continuare ingredientul special.
Dacă îți plac locurile mai puțin vizitate, tocmai pentru că nu vrei să faci parte din mainstream, poți lua în considerare Nauru, cea mai mică țară insulară din lume. Are doar 21 de km² și cu toate acestea, datorită rezervelor de fosfați bogate, a avut pentru o perioadă scurtă de timp, în anii șaizeci, cel mai mare PIB pe cap de locuitor din lume. Acestea s-au epuizat însă pe parcurs, iar tot ce a rămas până astăzi, amintind de transportul acestei resurse importante, este linia de cale ferată cu o lungime de 3,9 km. Alte aspecte importante cu privire la Nauru ar fi că nu are capitală, fiind chiar singurul stat de pe mapamond, pentru care nu s-a luat o astfel de decizie oficială. Cel puțin jumătate din populație vorbește engleză, dată fiind proximitatea sa față de Australia și Noua Zeelandă, dar limba oficială poartă numele de Nauruan.
Amplasată în Oceanul Pacific, între Australia și Statele Unite, Tuvalu este o altă țară insulară care se întinde pe doar 25,9 km². Întregul teritoriu este distribuit pe trei insule diferite și șase atoli. Prima dată a fost întemeiat de polinezienii marinari din Samoa și Tonga în secolul al XIV-lea, a devenit un protectorat britanic la sfârșitul anilor 1800 și și-a câștigat independența în 1976. Aflat în acest ținut, oriunde te uiți, găsești priveliști sclipitoare ale oceanului. Apa este remarcabil de limpede în largul insulelor, ceea ce înseamnă că scufundările și înotul sunt populare în rândul rezidenților, iar turiștii se pot aventura de asemenea. Poți să explorezi totul și din caiac, să mergi la pescuit sau să te relaxezi pe plajele cu nisip alb. În plus, Tuvalu se bucură de maxim 2000 de vizitatori pe an, ceea ce înseamnă că poate fi locul perfect pentru tine, în cazul în care încerci să eviți aglomerația. Singurul său aeroport se află în capitală, numită Funafuti, iar deplasarea inter-insulară se face cu vaporul.
Următoarea țară din topul celor mai mici țări din lume este San Marino, considerat în mod oficial drept oraș-stat. De-a lungul secolelor, acesta a fost supus mai multor invazii, dar a reușit mereu să-și păstreze suveranitatea, să reziste a deveni parte din Statul Papal și să facă față trupelor lui Napoleon. Cele trei turnuri reprezentative ale orașului vechi constituie o dovadă a rezistenței Republicii. În 2017, San Marino a primit titlul de „Cea mai puțin vizitată țară din Europa”, după ce doar 60.000 de turiști s-au aventurat pe teritoriul său. Ca să găsești un răspuns la întrebarea „De ce?”, ar trebui să apelezi la spiritul tău aventurier și să descoperi la vita bella pe care o țară de dimensiuni reduse o poate oferi.
Între vestul Elveției și estul Austriei se află Liechtenstein, țara asemenea unui petic de pământ, care cumulează văi pitorești, piscuri falnice și parcursul unduitor al Rinului, de-a lungul graniței vestice. Datorită climatului alpin, Liechtenstein oferă atracții pe tot parcursul anului. Vara, turiștii adoră să facă drumeții pe trasee montane, iar la venirea zăpezii, pârtiile de la Malbun-Steg și Tschagäl sunt pline cu schiori și snowboarderi. Capitala sa, Vaduz, este locul unde vei găsi faimosul Castel Vaduz, poziționat pe un deal. Acest oraș găzduiește, de asemenea, Galeria Națională de Artă și Muzeul Național, două dintre cele mai importante instituții culturale ale țării.
O destinație mai exotică, de dimensiuni reduse și de proporții mari în ceea ce privește frumusețea și farmecul, sunt insulele Marshall, a căror suprafață este răspândită pe mai mult de 1150 de insule și 29 de atoli de corali. Având în vedere dispunerea teritorială unică, Insulele Marshall au, de asemenea, cel mai întins teritoriu care cuprinde apă, din toate statele suverane din lume. Insulele Marshall sunt răspândite la nord-est de Papua Noua Guinee. Locuitorii trăiesc în sate mici, dense, care se învecinează cu întinderi lungi de coastă. Mai mult de jumătate din populație trăiește pe atolul de corali numit Majuro, care este și capitala insulelor. Având în vedere limita de teren, mulți vizitatori optează pentru a călători cu barca cu pânze. Insula Eneko este o destinație populară pentru escapadele de vacanță și există o mulțime de insule minuscule pe care le poți vizita doar cu vaporul.
Saint Kitts și Nevis reprezintă cel mai mic dintre statele suverane din emisfera vestică. Deși este situată între America de Nord și America de Sud, această țară face parte din Commonwealth și o are pe regina Angliei ca monarh. Turismul este forța motrice a economiei insulelor, iar de la an la an un număr tot mai mare de oameni se aglomerează aici pentru a se bucura de înot, navigare și stațiunile de renume mondial.
Nimeni nu poate nega faptul că primul aspect pe care îl au în comun țările enumerate este dimensiunea redusă, dar în aceeași măsură nimeni nu poate contesta nenumăratele atuuri care le fac pe acestea să se distingă în peisajul mondial. Dacă te decizi să nu dai importanță întinderilor vaste, până și cel mai mic atol de corali te va surprinde plăcut.