Şef de carieră, audiat în procesul lui Antonie
Patru martori au fost audiaţi miercuri în procesul lui Daniel Antonie, membru în Directoratul Complexului Energetic Oltenia, trimis în judecată pentru achiziţii supraevaluate. Printre ei, Gheorghe Mărășescu, directorul Carierei Pinoasa în momentul în care CEO a achiziționat truse medicale de la firma care îi aparține lui Daniel Sever Giurcău, fratele șefului OPC Gorj.
Sora lui Daniel Giurcău a fost prima chemată la boxă. Ea nu a vrut să mai facă alte declarații în afara celor date în fața procurorilor anticorupție. Primul care a dat explicații a fost Emil Lăzăroiu, tehnician în cadrul UMC Pinoasa, și responsabil, în același timp, cu Securitatea la Incendii. „Au venit cei de la ISU, au făcut constatări și ne-au găsit în neregulă și am transmis să se ia măsuri. Pompierii ne-au lăsat un proces verbal și ne-au transmis să intrăm în legalitate”, a menționat Lăzăroiu, care a subliniat că a înaintat două referate de necesitate, după care s-a trecut la achiziție. Au fost solicitate furtunuri și stingătoare pentru dotarea utilajelor din carieră. Victor Cilibiu, responsabil cu protecţia muncii, l-a contrazis însă pe colegul său, susținând că nu a fost făcută nicio verificare de la ISU, dar venise „directivă” de la Târgu Jiu, de la conducerea Diviziei Miniere, să fie cumpărate aceste stingătoare și truse medicale. „La momentul la care s-au solicitat trusele, nu fusese efectuat vreun control pe acest domeniu. Anii următori am avut evenimente, a fost un accident de muncă. Aceste truse erau necesare. Atunci când s-a făcut achiziția, noi nu am făcut o evaluare a truselor medicale. Nu am verificat starea celor de care dispuneam, nu știam de câte aveam nevoie”, a explicat Cilibiu, lăsând să se înțeleagă că totul era stabilit de Daniel Antonie, șeful Diviziei Miniere.
Albă, la DNA. Neagră, la Tribunalul Gorj
Și directorul UMC Pinoasa, Gheorghe Mărășescu, a venit la audieri. El s-a contrazis în declarații după ce, la DNA Craiova, a spus că „i s-a transmis” că va veni un reprezentant al unei firme să aducă ofertele pentru achiziția pregătită de compania energetică. Miercuri, la Tribunalul Gorj, Mărăşescu a nuanțat declarația, explicând că s-a exprimat greșit în fața anchetatorilor. „M-am exprimat greșit. Nu îmi explic de ce s-a consemnat în declaratia mea de la DNA din 2016 că Antonie Daniel mi-ar fi spus că aceste bunuri ar fi trebuit achiziționate de la o societate al cărei reprezentant urma să depună oferta la sediul UMC Pinoasa”.
Daniel Antonie a intervenit, de câteva ori, pentru a explica faptul că s-au făcut verificări la toate carierele și era nevoie de stingătoare, furtunuri și truse medicale. DNA îl acuză că le-ar fi cumpărat la preţuri de şapte ori mai mari decât cele de pe piaţă. Un nou termen a fost stabilit pentru data de 21 iunie.