Sebastian Burduja, ultimele declarații despre viitorul CE Oltenia

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a făcut recent declarații referitoare la viitorul Complexului Energetic Oltenia (CEO), cel mai mare angajator din regiunea Olteniei, având aproximativ 9.500 de salariați. Cu un plan de închidere accelerat în desfășurare, ministrul a subliniat importanța restructurării și modernizării companiei cu intenția de a exista în continuare în mixul energetic. Ministrul vorbește despre un studiu de adecvanță, cel la baza căruia stau toate argumentele pentru prelungirea momentului reducerii activității, pe care-l promitea în octombrie. Acum spune că acest studiu poate fi gata la mijlocul anului viitor.  


Ministrul Energiei a reamintit, într-un interviu acordat www.energynomics.ro, că a fost constituit un grup de lucru dedicat la CEO, cu scopul de a identifica soluții și de a colecta date pentru planul de restructurare și calendarul de implementare a măsurilor. 


”La Complexul Energetic Oltenia am constituit un grup de lucru dedicat, care să identifice soluțiile și să colecteze toate datele pentru planul de restructurare și calendarul de implementare a măsurilor. Vom face tot ce e posibil pentru a susține continuitatea și dezvoltarea activității Complexului Energetic Oltenia. La CEO nu putem lua în calcul doar un pansament, ci este necesară reinventarea acestei companii cu tradiție. În luna octombrie am mers la Bruxelles unde m-am întâlnit cu patru comisari europeni: Kadri Simson, comisar european pentru energie; Wopke Hoekstra, comisar european pentru politici climatice; Adina Vălean, comisar european pentru transporturi și Didier Reynders, comisar european pentru justiție și concurență și de asemenea cu Celine Gauer, coordonatoarea PNRR la nivel european. În cadrul acestor întâlniri am susținut ferm că România nu poate renunța la producția de energie electrică pe bază de cărbune, fără a pune altceva în loc. În urma dezbaterilor cu oficialii europeni am obținut deschidere din partea Comisiei Europene pentru continuarea discuțiilor privitoare la viitorul mineritului în Valea Jiului și la Complexul Energetic Oltenia.

Până la mijlocul anului viitor, Transelectrica va derula un studiu de adecvanță a sistemului energetic, în baza acestuia urmând să continue discuțiile tehnice privind viitorul CE Oltenia.”, a declarat ministrul.

El a mai vorbit și despre alternativele CEO: proiectele pe energie fotovoltaică. Totuși, care este stadiul de implementare a proiectelor nu este clar: ”Prin proiectul de construcție a parcurilor fotovoltaice prin Fondul pentru Modernizare, CEO se modernizează și face trecerea de la cărbune la energie verde. Parteneriatele cu OMV Petrom și TINMAR implică o participare de 50% din partea CEO, care va beneficia de noi surse de venit și va pregăti actualii angajați pentru a implementa și opera aceste proiecte de investiții”.

Un pas important în această direcție este proiectul de construcție a parcurilor fotovoltaice prin Fondul pentru Modernizare. Acesta reprezintă o inițiativă de modernizare și de tranziție de la cărbune la energie verde. Parteneriatele semnate cu OMV Petrom și TINMAR implică o participare semnificativă din partea CEO, oferind companiei noi surse de venit și pregătind actualii angajați pentru a implementa și opera aceste proiecte de investiții.


Cu toate acestea, ministrul a atras atenția că eliminarea cărbunelui din mixul de producție energetică din România trebuie să fie însoțită de implementarea altor surse de energie. Astfel, producția în bandă va trebui înlocuită fie cu gaz, fie cu energie nucleară pe termen mediu și lung.”Subliniez că trebuie avut în vedere că nu putem să scoatem cărbunele din mixul de producție a energiei electrice din România și să nu punem în loc altceva, pentru că producția în bandă trebuie înlocuită fie cu gaz, fie cu energie nucleară pe termen mediu și lung”.

Vizualizări: 5,539

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: