Se ține târgul de Sf. Ilie de la Polovragi. Mii de turiști așteptați!
Pandemia nu a anulat celebrul târg organizat de Sfântul Ilie, în localitatea gorjeană Polovragi. Mii de turiști și gorjeni au luat parte numai anul trecut la Nedeie, lucru care a dus și la blocarea circulației în apropiere. În acest an, autoritățile au în plan să facă schimbări astfel încât să nu se formeze cozi nici în trafic și nici aglomerație în târg. Nedeia de la Polovragi este cel mai mare astfel de eveniment din Oltenia.
Evenimentul este programat să înceapă, așa cum s-a menținut tradiția de secole, la jumătatea lunii iulie. Nu vor lipsi expozițiile meșterilor populari, paradele populare și nici tiribombele.
În acest an, autoritățile s-au îngrijorat că pandemia le-ar putea da peste cap planurile, dar au stabilit să nu anuleze bâlciul, ci să schimbe regulile de organizare, astfel încât să nu se formeze mese mari de oameni și să fie respectate restricțiile în vigoare. „Anul trecut am fost luați prin surprindere de fluența foarte mare a numărului mare de turiști. Nu am întâmpinat din anul 1993 un asemenea blocaj în circulație. Au fost peste așteptările noastre. Sperăm că ne va ajuta Dumnezeu să facem o circulație cu sens unic la intrare și pe mai multe sensuri la ieșire. Sunt mulți ani, din secolul XII se face Nedeia de la Polovragi”, a explicat primarul din Polovragi, Gheorghe Epure.
Nedeia de la Polovragi se organizează acum în luna iulie. În vremurile străvechi, ciobanii și localnicii din Gorj și din mai multe județe obișnuiau însă să facă un astfel de eveniment de patru ori pe an. Așa puteau să-și vândă mărfurile mult mai ușor. „Pe raza localității, se țineau patru Nedei și marcau piața ciobanilor. Era de Sfântul Gheorghe când se făceau tocmelile de primăvară, apoi se pleca la munte. Apoi de Sfântul Ilie, în vatra târgului, unde veneau ciobani din Vâlcea, Alba, Gorj și făceau schimb de mărfuri. Apoi se mai întâlneau de Sfântul Dumitru ciobanii, iar de Sfântul Andrei se întâlneau din nou”, a mai spus Gheorghe Epure, la TV Sud.