Se teme că rămâne cu investițiile finalizate, dar piese de muzeu. „Oamenii n-au bani de utilități!”
Paradox la sate în contextul majorării prețurilor la utilități. Unii primari se tem că vor rămâne cu investițiile în aer, pentru că mulți localnici nu-și vor permite să se racordeze la apă ori gaze și să plătească facturile. Nici terenurile nu vor mai fi cultivate ca în alți ani. Asta din cauza prețurilor la combustibili ori îngrășământ. Și acestea „au sărit în aer”.
Primarul din comuna gorjeană Negomir a finalizat recent alimentarea cu apă și sistemul de canalizare în localitate, dar se teme că localnicii nu își vor permite să mai plătească utilitățile și investițiile riscă să rămână nefolosite.
Prețurile la energia electrică și la gaze au explodat, în ultimele luni, iar primarul crede că mulți localnici care abia au un salariu minim pe economie și întrețin familii întregi nu vor mai putea ține pasul cu plata facturilor.
„Se iau niște măsuri pe o lună, pe două luni și e foarte greu. Vorbim de taxa de salubritate care se mărește. O să dăm drumul, anul acesta, la apă, la canalizare. Mă uitam la tarife și făceam o situație cu veniturile pe care le au cetățenii. Sunt foarte multe familii care trăiesc dintr-un salariu minim pe economie. Cum vor reuși să se descurce? E aproape imposibil cu facturile care sunt la utilități”, a declarat primarul din Negomir.
Nu doar investițiile riscă să rămână piese de muzeu în comună. Degeaba și-au pregătit oamenii terenurile din toamnă. Acum au crescut prețurile și la combustibil, dar și la îngrășământ așa că mulți au renunțat să mai cultive ceva.
„Muncim, facem proiecte pe fonduri europene, introducem apă, canalizare, gaze, toate condițiile, dar problema este cine le va plăti, cu ce le vor plăti oamenii? Veniturile sunt foarte mici, salariile au fost plafonate. Nu au crescut deloc și oamenii nu își vor permite. O să stăm cu ele în comună, cu investiții de care oamenii nu pot să beneficieze. Sunt convins că o să găsim cetățenii debranșați după regularizarea din martie. Nu o să plătească aceste facturi. Oamenii sunt revoltați. S-au scumpit azotatul, motorina, o să rămână terenurile necultivate. E 240 de lei un sac de azotat pe care, anul trecut, pe timpul acesta, l-am luat cu 70 de lei. Oamenii și-au arat terenurile din toamnă, dar foarte mulți spun că vor renunța”, a mai spus Tudor Oiță, la Radio Infinit.