Se reduce limita de vârstă pentru obținerea permisului auto

Comisia pentru Transporturi a Uniunii Europene a aprobat un set nou de norme revoluționare care vizează îmbunătățirea siguranței rutiere. Printre cele mai notabile propuneri se numără reducerea limitei de vârstă pentru obținerea permiselor de conducere, cu măsuri specifice pentru șoferii tineri și neexperimentați.

Noile norme vor fi supuse la vot în martie și, odată adoptate, vor marca o schimbare semnificativă în politica de siguranță rutieră a UE.

Una dintre cele mai discutate schimbări este coborârea limitei de vârstă pentru obținerea permisului la 17 ani, cu condiția ca șoferul să fie însoțit de un conducător auto mai experimentat.

Această măsură este menită să ajute tinerii să acumuleze experiență în condiții de siguranță. În plus, șoferii de camioane și vehicule pentru transportul de pasageri vor putea obține permisul de conducere de la vârsta de 18 ani, o reducere semnificativă față de limita actuală. Această decizie vine în contextul unui deficit acut de șoferi profesioniști în UE, scrie ProMotor.

Tinerii de 18 ani vor putea conduce camionete cu până la 16 pasageri, cu condiția obținerii unui certificat de competență profesională. În lipsa acestui certificat, limita de vârstă rămâne tot la 21 de ani.

De asemenea, noua reglementare introduce o perioadă de probă de cel puțin doi ani pentru șoferii neexperimentați. În această perioadă, noii șoferi vor fi supuși unor restricții, cum ar fi o limită de alcool de 0,2 g/l în sânge și sancțiuni mai aspre pentru încălcările regulilor de trafic.

Vizualizări: 3,582

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: