Şcoala “Dincă Scheleru” din Bîlteni, lăsată de izbelişte

Şcoala “Dincă Scheleru” din Bîlteni, declarată monument istoric, se află într-un stadiu avansat de degradare. Tencuiala a căzut, geamurile lipsesc pe alocuri, iar apa bălteşte în preajma temeliei. Imobilul este folosit ca unitate de învăţământ pentru elevii din zonă.

Autorităţile locale din Bîlteni spun că au în plan restaurarea Şcolii “Dincă Scheleru” şi chiar să o transforme într-un muzeu. Până una-alta, două clase de elevi studiază acolo în condiţii improprii. Lipsesc mai multe geamuri, inclusiv la uşa de acces în unitatea şcolară, tencuiala exterioară este deteriorată, iar apa bălteşte în prejma clădirii. “Cineva din cadrul Grupului Şcolar Industrial Minier Bîlteni nu îşi face datoria. Eu am iniţiat o discuţie pentru a transforma Şcoala “Dincă Scheleru” în muzeu. O discuţie atât cu moştenitorii, cât şi cu factori de răspundere de decizie de la nivelul judeţului. Lucrăm şi la un proiect de hotărâre de consiliu, fiind primul lucru care trebuie făcut după care vom face demersurile şi pentru reabilitarea ei şi din punct de vedere arhitectural, structural şi să putem să avem un muzeu al satului. Dacă conducerea Grupului Şcolar nu îşi face datoria vom lua măsuri”, a declarat Gheorghe Păsărin, primarul din Bîlteni.

Termopane pe ruine

Şcoala “Dincă Scheleru” din Bîlteni este dată în folosinţă Grupului Şcolar Industrial Minier. Conducerea unităţii spune că ar vrea să schimbe tocăria de la unitatea şcolară însă, acest lucru se poate face numai cu aviz de la Ministerul Culturii. “Reparaţiile la şcoli le face primăria. E monument istoric şi proiectele de reabilitare le poate face primăria. Acolo avem două clase de elevi de clasa a X-a. Geamurile probabil că se mai sparg, voi merge să văd care este situaţia. Noi am vrut să punem termopan, dar nu avem voie să schimbăm nimic”, a comentat Constantin Diaconescu, directorul Grupului Şcolar Industrial Minier Bîlteni.

Direcţia de Cultură aşteaptă solicitarea pentru restaurare

Clădirea, construită în anul 1910, are putea fi restaurată în baza unui proiect de reabilitare depus la Ministerul Culturii. Conducerea Direcţiei de Cultură Gorj spune că va sprijini autorităţile locale dacă vor face o solicitare în acest sens. “Noi putem să dăm avizul în cazul în care proprietarul face un dosar de asemenea anvergură. Noi nu putem face nimic fără iniţiativa proprietarului. Dacă au probleme cu proiectul noi îi sprijinim după care îl depunem şi în funcţie de fonduri poate primi finanţare”, a precizat Pompiliu Ciolacu, managerul Direcţiei de Cultură Gorj.

Vizualizări: 294

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: