Efectele ploii în Gorj: peste 1500 de ha de culturi inundate
Ploile din ultimele zile au făcut pagube însemnate Gorjului. Dacă în urmă cu câţiva ani oamenii făceau rugăciuni pentru ca precipitaţiile să se abată şi asupra judeţului nostru, acum gorjenii imploră divinităţile să îndepărteze ploaia. Asta după ce aproximativ 1500 de hectare de culturi au fost inundate, drumurile au fost distruse, iar păsările au fost luate de apă. Potrivit specialiştilor în agricultură, în primele trei luni ale anului în curs, în judeţul Gorj, au căzut precipitaţii cât în jumătatea anului trecut.
Aproximativ 1500 de hectare de terenuri agricole din Gorj au fost inundate în ultimele zile. Dacă anumite localităţi erau în vizorul autorităţile întrucât s-au mai confruntat cu situaţii similare la fiecare ploaie abundentă, în altele nu au mai fost niciodată probleme din cauza inundaţiilor. „Ne aşteptam să avem probleme din cauza inundaţiilor la Smarineşti, Tismana şi Corneşti, însă de această dată au mai apărut şi alte localităţi în care până acum n-au mai înregistrat situaţii de acest gen. Dacă data trecută solul permiteam infiltrarea apei, acum vom avea probleme cu băltirea întrucât pământul este saturat de apă. În doar trei luni, în Gorj au căzut precipitaţii de peste 350 de litri/mp, faţă de anul trecut când am înregistrat o medie de 750 de litri/mp, pe tot anul. La nivelul judeţului aproximativ 1500 de hectare de terenuri agricole au fost inundate. În momentul de faţă, nu putem aprecia care sunt pagubele”, a declarat Dan Tănăsescu, directorul Direcţiei Agricole Gorj.
Potrivit statisticii realizate de către specialiştii în agricultură, situaţia terenurilor agricole inundate se prezintă în felul următor: 200 de hectare inundate la Turceni, la confluenţa dintre Jiu şi Jilţ, în faţa termocentralei; 20 de hectare la Cârbeşti, între Jiu şi digul Jiului; 100 de hectare la Samarineşti, unde Motrul a ieşit din matcă; circa 30 de hectare la Peştişani, unde Bistriţa a inundat grădinile oamenilor; 100-120 de hectare pe Gilort, la Brăneşti, Bibeşti, Musculeşti, Turburea; 200 de hectare pe ruta Rovinari-Bîlteni-Turceni; 300 de hectare în satul Corneştii Noi şi Buduhala; 40 de hectare la Tismana, în lunca Orlei; 200 de hectare la Şomaneşti, în zona bisericii şi 200 de hectare în luncă la Câlnic.