Școala cu șapte copii rămâne fără dascăl. Soluția primarului!

Lipsa copiilor face ca multe școli din județul Gorj, mai ales în mediul rural, să fie comasate sau chiar închise. În localitatea Turcinești, la doi pași de municipiul Târgu Jiu, în fiecare an sunt tot mai puțini copii în clasele mari. Școala din satul Horezu, de exemplu, riscă să fie închisă. Mai învață aici doar șapte copii, iar, în toamnă, și dascălul se pensionează. Șefii primăriei încearcă să caute soluții și ar fi dispuși să-i plătească salariul învățătorului din bugetul local, numai să nu fie pus lacătul pe ușă.

Doar șapte copii mai învață la școala din satul Horezu, din comuna Turcinești. O școală cu tradiție, care a mai fost închisă odată și redeschisă apoi, riscă acum să-și închidă din nou porțile. Lipsa copiilor face ca unitatea de învățământ să fie greu de întreținut.

Din toamnă, cel mai probabil, aceasta va fi închisă, iar copiii mutați în școala din centrul comunei. „Avem clasa a doua, patru elevi, și clasa a treia, unde avem o singură fetiță. Mai avem câte un elev la clasa pregătitoare și încă unul în clasa I. De regulă, în mediul rural, se constată o scădere a efectivelor de elevi din păcate. Motivele sunt independente de voința noastră. Tinerii noștri sunt ademeniți de mirajul orașelor, al străinătății. Satele românești au început să fie depopulate și asta se reflectă în numărul populației școlare”, a spus învățătorul Ion Popescu.

Tot din acest an, dascălul Ion Popescu, cel care le predă copiilor de aici, se va pensiona. „Din păcate, școala aceasta, din toamna anului viitor, se va desființa. Tot din cauza numărului redus de copii. Va rămâne o singură unitate școlară pe lângă cea din centru, cea cu personalitate juridică. Va rămâne doar școala de la Rugi. Eu nu mă voi muta. Îndeplinesc condițiile de pensionare începând cu august, anul acesta, și mă voi pensiona. Odată cu pensionarea mea, se închide și această școală, dar motivul nu ar fi pensionarea mea, ci lipsa elevilor”, a mai mărturisit dascălul.

Directorul școlii din Turcinești susține că lipsa copiilor a dus la această situație. A propus să fie închisă una dintre școlile din Rugi ori Horezu și lasă decizia la mâna consilierilor locali. „Elevii sunt puțini. Este în scădere ca urmare a faptului că populația este în scădere. În 2019, s-au născut, de exemplu, doar 11 copii. Nu am putea să ne organizăm clasele cu efectivele așa cum cere metodologia dată de Minister. Apelăm la îngăduința Inspectoratului Școlar pentru aprobarea claselor sub efectivele de elevi. În cele două sate, funcționează două structuri, la Rugi și Horezu. Noi ne dorim să rămână deschise cele două școli. Domnul învățător de la Horezu împlinește în august 2020 vârsta standard de pensionare cu cotizare și am venit cu propunerea în Consiliul Profesoral să decidă Consiliul Local care din cele două clădiri va rămâne”, a spus Cecilia Roșulescu, directorul Școlii „Grigore Geamănu”, din Turcinești.

Primăria vrea să plătească salariul învățătorului

Anul trecut, în toată comuna Turcinești, s-au născut doar 11 copii. În fiecare an, se nasc prea puțini ca școlile să mai poată funcționa. Primarul Dumitru Modrea nici nu vrea să audă de vreo școală închisă.

Este dispus să plătească dascălul din bugetul local și să-l convingă să mai rămână la catedră și după pensionare. „Mă voi zbate cât voi putea de mult ca aceste școli să nu se închidă. Dacă legea îmi permite, chiar după pensionarea acestui domn, dacă voi putea asigura din bugetul local să-i plătesc salariul, voi merge până acolo, să-i plătesc eu de la primărie și să nu lăsăm copiii să se despartă de acest învățător. Nu fac un caz special, dar am discutat cu părinții și voi milita pentru a ține deschise aceste școli”, a explicat primarul din Turcinești, Dumitru Modrea.

Vizualizări: 2,192

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: