Scenariu posibil: Jumătate din CE Oltenia, trasă pe dreapta
Complexul Energetic Oltenia trebuie să facă investiţii majore în ceea ce priveşte centralele electrice proprii până în anul 2021, astfel încât să se conformeze noilor directive europene de mediu. CE Oltenia dispune de banii necesari lucrărilor, însă va trebui să oprească, pentru retehnologizare, jumătate din capacităţile de producţie, ceea ce ar avea un impact substanţial asupra sistemului energetic naţional.
Reprezentanţii CE Oltenia au demarat un proces de evaluare a soluţiilor tehnice şi a costurilor în ceea ce priveşte conformarea la noile directive antipoluare aplicabile pentru producătorii de energie pe bază de lignit. În concret, nu ştiu ce investiţii vor face sau de câţi bani au nevoie pentru a conforma grupurile la noile cerinţe de mediu. „Aceste reguli au ca aplicabilitate septembrie 2021. Încercăm să facem tot ce trebuie să ne încadrăm. Discuţii sunt, vor fi şi săptămâna care vine la minister, va fi o întâlnire pe această direcţie şi dacă trebuie să respectăm, vom respecta. Însă, va fi decizia noastră pe care o vom valida şi cu cei doi acţionari şi cu Direcţia de Politici Energetice din Ministerul Energiei. Eu şi domnul director Bălăşoiu vom fi prezenţi şi vom discuta subiectul acesta”, a declarat Sorinel Boza, directorul general al CE Oltenia.
Conducerea CE Oltenia crede că dacă se va aproba o derogare de la aceste noi directive se va aplica pentru toţi producătorii de energie pe bază de cărbune din Europa. Conform celor de la CE Oltenia, la nivelul Uniunii Europene sunt peste 500 de instalaţii mari de ardere, iar din acestea 406 grupuri energetice sunt neconforme. Timpul este prea scurt astfel încât să se conformeze toţi producătorii din Europa, sunt de părere şefii CE Oltenia. Aceştia spun că dispun de sumele necesare pentru realizarea investiţiilor de mediu. „CE Oltenia nu are probleme de bani, nu are probleme în a realiza acest lucru, problema este că IPC contractorul, cel care poate să facă aşa ceva, trebuie să replice această lucrare la încă 406 instalaţii mari de ardere în Europa. Din informaţiile noastre, la această oră, în Europa nu există o capacitate atât de mare nici pentru producerea elementelor cu componentele acestor modificări în instalaţiile de ardere şi nici la nivelul IPC, contractorilor”, a explicat Constantin Bălăşoiu, membru al Directoratului CE Oltenia.
Vor fi mari probleme cu asigurarea energiei necesare la nivelul ţării dacă CE Oltenia va demara astfel de investiţii. „România are şi o specificitate, faptul că noi ne putem conforma fără probleme până în 2021, dar înseamnă să oprim jumătate din capacitate într-un an şi jumătate într-un an sau un an şi jumătate. Întrebarea e dacă România poate să stea un an jumătate şi încă un an şi jumătate cu 50% din cei 25% cât acoperim noi din capacitatea, din curba de staţiune a României”, a mai spus Constantin Bălăşoiu.
CHELTUIELI
Compania energetică a cheltuit până acum pentru conformarea instalaţiilor la directivele europene de mediu undeva la un miliard de euro, a explicat Sorinel Boza. „CE Oltenia produce o energie curată. Suntem conformi din toate punctele de vedere. Mai avem câteva investiţii pe denoxare care sunt în derulare la Rovinari şi Turceni. Mai avem în planul de conformare, în 2019, încă trei grupuri şi am terminat tot planul de conformare din punct de vedere al mediului pe care eram obligaţi odată cu anul 2007”, a comentat directorul general Sorinel Boza.