Politica lui Dragnea în energie: Şi eoliene, şi cărbune, şi nuclear
Strategia PSD în domeniul energetic, anunţată de Dragnea la congresul din 10 martie, este destul de ciudată. Dragnea anunţă în acelaşi timp redeschiderea unor mine şi construirea de termocentrale, dar şi dezvoltarea parcurilor eoliene, precum şi construirea a două grupuri noi pe nuclear şi a unor hidrocentrale.
Programul PSD în domeniul energetic este unul populist, Liviu Dragnea anunţând investiţii în toate zonele, fără niciun fel de priorităţi. Nu doar că România nu are bani să facă în acelaşi timp şi grupuri pentru energia nucleară, şi hidrocentrale, şi termocentrale, aşa cum promite Dragnea, dar aceste capacităţi s-ar scoate din piaţă unele pe altele.
Preşedintele PSD susţine însă că până în 2040 România va deveni un mare exportator de energie. Iată cum a sintetizat Dragnea aceste promisiuni la congresul PSD din 10 martie: „Suntem ţara cu cel mai bun profil hidroenergetic, termoenergetic şi avem o mare perspectivă pentru energia verde. Investind în industriile energiei şi resurselor, lansând programul de redeschidere a minelor cu operabilitate ecologică, în principal a minelor de cărbune din bazinele industriale, investind în companii energetice din regiune, realizând interconectarea energetică cu Serbia, Ungaria, Bulgaria şi Republica Moldova, construind reactoarele 3 şi 4 la Cernavodă, dar şi hidrocentralele şi termocentralele pentru care există discuţii avansate cu investitorii interesaţi, România îşi va consolida rapid independenţa energetică şi va deveni exportator de resurse şi energie în toată zona Europei de Est”.
Dragnea a vorbit şi despre investiţiile în extracţia de petrol şi gaze din Marea Neagră: „Vreau să spun câteva lucruri despre investiţiile in extracţia de petrol şi gaze din Marea Neagră. Le susţinem cu toată tăria, dar vrem ca România să aibă un beneficiu important. Adică vreau să fie un raport corect şi onest între ceea ce câştigă investitorii şi ceea revine statului român. Avem şansa de a fi singura ţară total independentă de importuri de hidrocarburi şi de gaze, un jucător major pe piaţa energiei între Europa şi Asia”.