Sat cu 30 de locuitori la Bălăneşti. Vezi cum trăiesc oamenii de aici
Doar 30 de oameni îşi duc liniştiţi bătrâneţile într-un sat din comuna gorjeană Bălăneşti. Este vorba de satul Blidari, uitat de lume şi poate şi de Dumnezeu având în vedere că drumurile de acces către această comunitate sunt aproape imposibile. Cu toate acestea, oamenii nu vor în ruptul capului să plece din casele natale.
Satul Blidari este unul dintre cele mai îmbătrânite sate ale comunei Bălăneşti fiind situat pe un deal la care de puţine ori este posibil să ajungi. Cei câţiva săteni de acolo nici nu mai coboară în comună, distanţa fiind foarte mare, aceştia primesc alimente de la rudele care se mai încumetă câteodată să urce fie cu căruţa fie cu tractorul. Primarul comunei Bălăneşti spune că nu există nicio soluţie, el încercând din răsputeri să-i convingă pe oameni să-şi părăsească gospodăriile şi să se mute mai aproape însă fără niciun rezultat. „Sunt doar 25 de gospodării şi mai trăiesc în jur de 30 de persoane. E un sat îmbătrânit, nu am ce să le fac, am încercat să-i conving să se mute la rude pe aici mai aproape dar nu vor. Spun că acolo s-au născut şi nu-şi lasă casele”, a declarat primarul comunei Bălăneşti, Radu Rotaru.
Ia curent de la Săcelu, îşi îngroapă morţii la Crasna
Chiar dacă din punct de vedere administrativ aparţine de comuna Bălăneşti, satul primeşte energie electrică de la comuna Săcelu. Mai mult, oamenii îşi îngroapă morţii în satul Buzeşti, ce aparţine comunei Crasna. „Ei din punct de vedere administrativ aparţin de Bălăneşti dar curent iau de la Săcelu şi tot la Săcelu sau la Glodeni mai coboară pentru alimente, e foarte greu să ajungi la ei, e drumul rău, eu am mai încercat să le asfaltez cât de cât dar tot degeaba”, a adăugat primarul Rotaru.
De copii nici nu poate fi vorba, în satul respectiv trăind persoane trecute de prima tinereţe prin urmare nicio şansă de întinerire a acestuia.