Sălile de Internet, afacere cu viitor incert
Vremurile în care cluburile de Internet cafe erau arhipline s-au dus demult. Companiile de telefonie fixă sau mobilă care oferă servicii de Internet la preţuri mai mult decât acceptabile aproape că au golit sălile de Internet care de cele mai multe ori sunt mai mult de jumătate goale.
Sălile de Internet nu mai constituie o atracţie pentru adolescenţi. Dacă în urmă cu câţiva ani, numărul acestora era foarte mare, în prezent le poţi număra pe degete. Deşi tarifele practicate de acestea sunt destul de avantajoase, preţul pentru o oră în faţa calculatorului fiind în medie de 2,4 lei, puţini sunt cei care se încumetă să renunţe la aceşti bani. Cum în prezent, majoritatea tinerilor deţin un calculator cu conexiune la Internet aceştia preferă să îşi caute informaţiile de care au nevoie sau să se joace acasă. “Nu am mai fost într-o sală de Internet cred că de trei-patru ani. Am Internet acasă, am şi pe mobil însă pe acesta nu ăl folosesc decât rareori aşa că nu are rost să merg la sală să dau nişte bani degeaba”, afirmă Marius. De aceeaşi părere este mi Bogdan care nici nu îşi mai aminteşte când a fost ultima dată într-un Internet Cafe. “Mergeam înainte şi mai făceam un joc în reţea cu prietenii. Acum însă toţi avem calculatoare acasă. Vorbim pe mess şi stabilim când jucăm aşa că nu mai are rost să mergem la sală. În plus acasă, eşti acasă. Stai cum vrei şi cât vrei. Şi nici nu ai surpriza ca să ţi se termine timpul pentru care ai plătit şi să nu mai ai bani să continui”, susţine Marius.
Faptul că Internetul la sală nu mai are căutare este recunoscut şi de angajaţii Net Caffe-urilor. “Nu mai merge. Tinerii nu prea mai vin cum veneau odată. Uitaţi, acum avem un singur client şi înainte nu aveam calculatoare suficiente să facem faţă cererii”, susţine o angajată a unei sălii de Internet din centrul oraşului. Cele susţinute de aceasta sunt confirmate şi de Florin, reprezentantul celui mai select Internet Caffe din oraş. “Sunt zile şi zile. Nu pot spune că nu vin deloc. Uneori avem mai mulţi clienţi, alteori mai puţini. În special sunt elevi care trec pe aici când termină orele. Acum avem aproape jumătate din calculatoare ocupate însă sunt zile în care sunt mai puţini dar sunt şi zile în care este plină”, mai spune Florin. Acesta susţine eventualii clienţi nu mai plătesc decât una sau două ore.