Salariile sperie candidații. Primăriile funcționează cu deficit de personal
Salariile mici, uneori la nivelul minimului pe economie, îi fac pe specialiști să se gândească de două ori înainte de a candida pe un post scos la concurs, de primăriile din Gorj. Așa se face că, edilii găsesc cu greu personalul de care au nevoie pentru a acoperi găurile din organigrame. În prezent, situația este cu atât mai dificilă, cu cât angajările la stat sunt blocate până la finalul acestui an.
„În ziua de astăzi, în primăriile mici, din cauza salarizării, nu prea vin mulți oameni”, recunoaște cu amărăciune, primarul comunei Arcani, din județul Gorj, iar cazul nu este unul singular. Nu de puține ori același post a fost scos la concurs de mai multe ori pentru că nu se prezentat niciun candidat. În tot acest timp, activitatea din primării se desfășoară cu dificultate. În echipa administrației locale din Arcani, de exemplu, lipsesc trei specialiști. Munca lor, este suplinită de alți angajați.
„Nu, nu este la capacitate maximă. Noi în organigramă avem 17 posturi, funcționari publici și contractuali. Am mai avea nevoie, pentru a ajunge la capacitate, de încă trei persoane. Din păcate posturile sunt blocate, unele au fost deja scoase la concurs și nu a venit nimeni. Se întâmplă în multe locuri astfel de situații. Atunci, ce să facem? Delegăm sarcini pentru că lucrurile trebuie rezolvate, pentru că omul vine la primărie pentru a rezolva o situație, dar câteodată te afli într-un blocaj, nu ai cu cine să muncești. De exemplu, eu am avut la Serviciul Cadastru două doamne care au fost în concediu de creștere copil, deci doi ani și ceva nu am avut specialist în acest domeniu și m-am văzut nevoit să fac un contract de colaborare”, a afirmat primarul Aristică Coiculescu, la Accent Tv.
Edilul subliniază faptul că un salariu mic nu înseamnă că persoana care îl primește face o muncă lipsită de importanță și responsabilitate.
„Probabil ați observat, sunt diverse instituții publice, primării, în speță, care scot la concurs diferite posturi și nu se prezintă nimeni pentru că salarizarea nu este chiar așa cum se spune. Dacă ești la început iei minimul pe economie. Și mulți nu-și dau seama că în spatele acestei munci stă responsabilitatea. Unii spun ce fac oamenii din primăriei? Ei, bine, oamenii din primărie, în primul rând răspund pentru ceea ce muncesc și pentru ceea ce greșesc, dacă se întâmplă lucrul acesta”, a mai declarat primarul Aristică Coiculescu.