Salarii mai mari, bani mai puţini pentru unii bugetari

Noua lege a salarizării în sistemul bugetar ar putea intra în vigoare în această vară, după ce mai multe guverne s-au oprit la faza de proiect. De data asta lucrurile par să avanseze rapid, spun unii ca să fie dată pe sub masă şi legea graţierii. Ministrul Lia Olguţa Vasilescu apare zilnic la televiziuni şi aruncă pe piaţă salarii care par imense. Şi totuşi, multe dintre ele nu diferă prea mult de banii cu care pleacă acum bugetarii acasă.

Ministrul Muncii a spus ceva foarte interesant. Sporurile nu vor putea depăşi 30% din salariu. Ori, în acest moment, sunt mulţi bugetari care adună sporuri care le dublează salariile de încadrare. Ministrul Muncii a spus chiar că a întâlnit cazuri cu salariu de o mie de lei, la care se adăugau sporuri de două sau chiar trei mii de lei. Să nu uităm că există sporuri de 75% pentru cei care lucrează cu fonduri europene, sporuri de 50% pentru cei care aplică legile fondului funciar, doar sporul de vechime este la unii de 25%, plus spor de calculator, spor de condiţii vătămătoare, spor de fidelitate, spor de periculozitate, spor de noapte, spor de dificultate de 50% solicitat în instanţă de mulţi funcţionari din primării, spor de solicitare neuropsihică pentru judecători şi procurori, spor de confidenţialitate de 15%, tichete de masă, vouchere de vacanţă, bani pentru haine etc. Sporul de doctorat ajunge şi el în unele instituţii la 15%, mai sunt gradaţiile de merit din învăţământ şi multe altele.

Fără îndoială, vor fi mulţi bugetari, mai ales din cei cu salarii mici, care vor câştiga pe noua lege a salarizării. Dar cred că vor fi şi mai mulţi care vor pierde din sporuri mai mult decât vor câştiga la salariul de încadrare.

Important este însă să fie o ordine în sistemul bugetar, care să nu mai permită anomaliile din prezent. O regulă este că şeful unei instituţii va avea cel mai mare salariu din acea instituţie. Nu ca acum, când primarul de la Motru este depăşit la salariu de mai mulţi subalterni, la fel fiind în mai toate primăriile. Sper ca noua lege chiar să impună un sistem unitar de calculare a salariilor în toată ţara, fiind inexplicabil de ce primarul de la Târgu Jiu are salariul de două ori şi ceva mai mare decât primarul Craiovei, un oraş de trei ori mai mare.

Una peste alta, se porneşte de la o anvelopă salarială de 63,5 miliarde de lei, la care se vor adăuga anual, până în 2020, câte zece miliarde de lei. Nu e puţin, probabil noua lege va fi generatoare de inflaţie, dar dincolo de majorările promise, dacă va fi ordine în sistemul salarizării bugetare, pe termen lung va fi un câştig pentru statul român.

Vizualizări: 2,871

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: