Salariatii sanatoriului Dobrita isi tin familiile in locuinte mizere

Angajaţii de la Sanatoriului Dobriţa s-au mutat cu căţel cu purcel în locuinţele sociale puse la dispoziţie de unitate. Unii dintre aceştia fie şi-au vândut casele, apartamentele fie le-au închiriat altor persoane şi s-au mutat la sanatoriul de la Dobriţa cu toată familia. Acest lucru a stârnit nemulţumirea conducerii spitalului care nu va mai tolera acest lucru şi a făcut rost de legea care precizează clar faptul că în apartamentele de serviciu stau numai salariaţii nu şi familiile acestora.  Liderul de sindicat Ion Măruţă, încercă să-l convingă pe Tiberiu Tătaru să le permită angajaţilor să locuiască la Dobriţa cu familia pentru că oricum lucrează într-un mediu izolat. Este de precizat că locuinţele arată jalnic, nimic nu funcţionează cum trebuie, oamenii trăind în condiţii greu de închipuit.

La Spitalul de Pneumofitziologie „Tudor Vladimirescu” de la Dobriţa lucrează aproximativ 150 de cadre medicale şi majoritatea dintre angajaţi vor să beneficieze de o locuinţă de serviciu.  În cadrul sanatoriului de la Dobriţa este o clădire cu 16 apartamente, dintre care 6 sunt deja ocupate. Cei care stau în locuinţele de serviciu nu plătesc în prezent decât utilităţile, însă în scurt timp vor fi nevoiţi să achite şi o chirie.  Mai mult decât atât, cei şase asistenţi care locuiesc la Dobriţa au profitat din plin de această oportunitate care li s-a oferit şi au considerat de cuviinţă să-şi aducă şi familiile pentru a locui împreună. Sunt şi persoane care au exploatat la maxim această şansă şi fără să stea prea mult pe gânduri şi-au vândut sau şi-au închiriat locuinţele personale pentru a mai câştiga un ban, dacă tot au unde să stea. Se pare că planurile nu le-au ieşit aşa cum au dorit, pentru că Tiberiu Tătaru, managerul sanatoriului a pus mână pe o lege care reglementează clar faptul că în locuinţele de serviciu stau numai cadrele medicale şi personalul angajat nu şi familiile acestora.

Vor plăti chirie

Angajaţii nu vor mai fi toleraţi fără să plătească chirie aşa cum s-a întâmplat până acum. Pe lângă utilităţile pe care le-au achitat de când au locuit aici vor scoate din buzunar şi o sumă stabilită în viitoarea şedinţă de Consiliu Judeţean, pentru chirie. „Eu împreună cu comitetul director am luat hotărârea ca de la 1 octombrie, locuinţele de serviciu să fie oferite aşa cum spune legea pentru că până acum acestea erau folosite ca locuinţe de permanenţă, ceea ce nu se regăseşte în legislaţie. Eu consider că în felul acesta am grijă de familia şi copii angajaţilor. Am salariaţi care stau cu copii de un an sau doi în aceste locuinţe şi e un risc enorm pe care conducerea nu vrea să şi-o asume. Eu nu fac decât să respect legea în vigoare. Riscul este destul de mare şi nu ne putem permite să continuăm în felul acesta şi e timpul să pune stop şi să folosim locuinţele de serviciu strict pentru angajaţi nu şi pentru familiile acestora, şi cu atât mai puţin să stea şi copii. Actuala legislaţie prevede clar încheierea unor contracte de închiriere, lucru care până acum nu s-a cerut. Angajaţii solicitau în scris un apartament să locuiască, fără niciun proces verbal de predare primire”, a spus Tătaru.

Sindicalistul Măruţă: Dacă tot o să fie chirie, măcar să nu fie ca în centru

Ion Măruţă, liderul de sindicat al angajaţilor de la Dobriţa nu este de acord cu decizia conducerii cu privire la locuinţele de serviciu şi încearcă din răsputeri să-l convingă pe Tiberiu Tătaru să revină asupra deciziei. Liderul de sindicat a ţinut să precizeze că angajaţii cheltuiesc foarte mulţi bani pe transport, le-au fost tăiate unele sporuri, mediul în care lucrează este unul izolat şi măcar atât să facă pentru salariaţi să-i lase să-şi aducă familiile aproape. Totodată Ion Măruţă speră să fie stabilită o sumă modică pentru chirie şi să se ţină cont de faptul că sunt locuinţe izolate nu în centrul unui oraş. „Eu consider că nu ar trebui să se plătească această chirie, pentru că lucrăm într-un mediu izolat, ni s-au redus sporurile şi nu avem bani. Suntem expuşi la tot felul de pericole şi nu cerem altceva decât să avem familiile aproape. Lucrăm foarte mult şi nu ne putem duce acasă la soţi, soţii sau copii de aceea îi vrem lângă noi. Este suficient că se plătesc utilităţile. După ce ni s-au tăiat aproape toate sporurile acum vor să ne ia bani pe chirie. Nu mi se pare normal. De aia sunt locuinţe de serviciu să beneficiem de ele”, a spus Măruţă.

„Ne vom muta până la urmă“

Cei care locuiesc deja cu familiile în aceste locuinţe nu au privit cu ochi buni decizia comitetului director. „ Nu avem ce face, unde-i lege nu-i tocmeală, numai că legea nu este în interesul nostru ci împotrivă. Nu ne rămâne decât să ne căutăm alte locuinţe cu chirie că nu putem să plătim noi aici chirie şi familia în altă parte. Ne vom muta până la urmă că nu avem ce face, dar este greu. Muncim mult poate nici nu vom avea timp să mergem acasă la copii, o sa dăm şi bani pe transport şi acum vine iarna şi o să fie foarte greu dacă va ninge. Da ce să facem, putem noi să facem ceva”, a declarat un asistent.

Se luptă pentru locuinţe insalubre

Tiberiu Tătaru este deranjat şi de faptul că salariaţii care stau în locuinţele sociale trăiesc în condiţii mizere. Toaletele nu funcţionează, apă curentă nu au şi totuşi stau aşa. Tătaru susţine că nici măcar ordine în camere nu-şi fac şi este o mizerie de nedescris. Pereţii sunt jupuiţi, ferestrele nu se închid dar au pretenţii la aceste locuinţe. „ Nici măcar cu o mătură nu dau, nu ştiu cum stau aşa. Toate sunt date peste cap. Imaginaţi-vă că aşa stau cu familia şi cu copiii”.

Vizualizări: 147

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: