Soiuri olandeze de roşii într-un solar din Băleşti. Cât de profitabilă e afacerea!

Solariile din Gorj aproape că nu mai produc roşii româneşti. Asta pentru că nu sunt rezistente la temperaturi înalte şi nici nu au rod, spun producătorii care de câţiva ani încoace s-au axat pe soiuri hibrid din alte ţări. Laurenţiu Mălăescu, din Băleşti, cultivă roşii din anul 2012, iar astăzi este unul dintre producătorii care vor beneficia de programul de subvenţionare a tomatelor, bani oferiţi de guvernul României.

Laurenţiu Mălăescu este unul dintre producătorii de tomate de la Băleşti care a renunţat de mult să mai cultive roşii româneşti în solariile lui. Gospodarul susţine că soiurile româneşti nu sunt roditoare şi nu rezistă la temperaturi înalte. Ori acest lucru îi poate fi fatal unui producător care oricum are multe probleme cu desfacerea mărfii. „În 2012 am accesat un program pe fonduri europene ca să încep, fonduri mici, dar m-au ajutat la vremea respectivă. Am cumpărat soiuri hibrid pe fiecare an, iniţial am plecat cu soiuri româneşti, dar nu aveau rod aşa bun, se măneau şi aşa am luat soiuri olandeze ca să avem producţie mai mare. Sunt făcute să reziste la temperaturi ridicate”, spune Laurenţiu Mălăescu, din Băleşti. Tânărul mărturiseşte că la o mie de metri pătraţi de solar ar recolta în jur de 8-10 tone de roşii, anual. O producţie extrem de mare care merge valorificată cel mai bine în pieţe. „Noi care avem suprafeţe aşa mari este foarte greu să le dăm numai în piaţă, se strânge multă cantitate şi nu facem faţă să le dăm numai în piaţă. Am dus şi la câteva supermarket-uri însă ne dau un preţ de nimic şi nu ne convine. De exemplu, ei vindeau bucata de salată cu doi lei şi nouă ne dădeau 60 de bani pe ea, nici jumătate. E munca noastră la mijloc, cel mai bine rămâne tot în piaţă”, a declarat Laurenţiu Mălăescu, producător Băleşti.

A accesat programul tomatelor

De altfel, Laurenţiu Mălăescu ar putea fi şi unul din beneficiarii programului de tomate, program subvenţionat de guvern. Nu s-a putut încadra în prima etapă a programului, pentru că gerul din primăvară i-a dat peste cap planurile. „Sunt unul dintre cei înscrişi, însă nu beneficiez acum de acest ajutor. O să beneficiez în toamnă, pentru că încă n-am făcut cele două tone. Peste câteva zile plantez încă un solar de roşii. Acum au început să se coacă. Este un program foarte bun, ne mai încurajează şi pe noi”, a mai spus cultivatorul de roşii din Băleşti. 

Galerie foto




Vizualizări: 12,947

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: