Săgeți între ministrul Energiei și activiștii Greenpeace: Bani aruncați într-o industrie moartă
Activiştii de la Greenpeace cer eliminarea cărbunelui din mixul energetic, dar nu propun măsuri concrete şi nu spun nimic despre minerii care îşi câştigă pâinea din asta, a afirmat, marți, ministrul Energiei, Virgil Popescu, după protestul în lanțuri organizat de ecologiști în fața ministerului.
„Mai mult chiar, ironic aş putea spune, reclamă următoarele: «Oamenii au un viitor. Cărbunele nu». Dar despre oamenii de acum, minerii care îşi câştigă pâinea din asta nu aveţi nimic de spus? Sau ei nu sunt tot oameni? Aşa cum am tot spus, lucrăm să adoptăm cele mai bune soluţii pentru a respecta angajamentele României în planul de decarbonare, însă ne preocupăm şi de latura socială, ca să nu lăsăm pe nimeni în urmă”, a anunțat ministrul pe pagina sa de Facebook.
Ulterior, reprezentanţii Greenpeace şi-au exprimat constarnarea că „un ministru european, în secolul 21, plătit din bani publici să găsească soluţii (...) aşteaptă soluţii de la societatea civilă pentru a-şi executa mandatul”.
„Rolul dumneavoastră care mai este, în aceste condiţii? Aveţi responsabiliitate care să ofere acestor comunităţi şansa unei vieţi decente? Declinul şi lipsa de rentabilitate a cărbunelui nu sunt noutăţi, de aceea vrem să ştim care este viziunea dumneavoastră pentru această problemă, în afară de a arunca de ani buni banii noştri pe poluare, într-o industrie moartă, care asigură doar 20% din necesarul energetic şi ţine captive comunităţile miniere în sărăcie?”, a transmis Greenpeace.
ONG-ul acuză că în aproape toate ţările din Uniunea Europeană, problema renuntăţii la cărbune este tratată cu seriozitate, nu și România: „Dvs. ce faceţi? Are România un plan de renunţare la cărbune? Are o strategie pentru accesarea finanţărilor europene disponibile? Ce viziune aveţi pentru susţinerea energiei regenerabile? Până acum aţi tratat cu maximă iresponsabilitate situaţia Complexul Energetic Oltenia, periclitând şansele companiei de a se reorganiza cu adevărat şi de a proteja în mod real oamenii afectaţi”.