S-ar putea schimba conducerea CEO. Secretar de stat în Energie: S-ar putea relua procedura!
Bate vântul schimbării la vârful Complexului Energetic Oltenia și bate dinspre Bruxelles! Oficialii Ministerului Energiei “bifează” lista cu problemele indicate de comisarii europeni la conducerile instituțiilor din subordine și sunt șanse mari să fie făcute modificări în structura acestora. Printre companiile vizate este și Complexul Energetic Oltenia. Deja se fac analize în privința Consiliului de Supraveghere și urmează Directoratul.
Secretarul de stat în Ministerul Energiei, Alin Cărăgui, a explicat că, unde va fi cazul, se va relua procedura de selecție.
În Directoratul Complexului Oltenia, ar mai fi libere două locuri. Dar nu se știe dacă vor fi și ocupate prea curând. „Dacă ne dorim să funcționeze la capacitate, mai putem pune cinci persoane. Din punctul meu de vedere, e suficient și un director general dacă ai un eșantion bine pregătit care să ia niște decizii foarte bune și să fie conectat. E o discuție cu CS, unde sunt niște probleme indicate de Comisia Europeană și vor trebui reluate anumite proceduri din CS, ulterior, verificându-se și Directoratul dacă, în momentul în care s-a făcut nominalizarea, au fost îndeplinite toate condițiile”, a afirmat Alin Cărăgui.
Întrebat dacă putem vedea schimbări în conducerea companiei, Cărăgui a răspuns: „Absolut. Este o recomandare care costă bani și pe care România nu-și permite să nu o accepte și toate companiile care au fost menționate în acel raport vor reevalua numirea membrilor din CA, caz ce se întâmplă și la CEO în acest moment. Se rezolvă problema din CS, se verifică dacă toți membrii și unde este cazul se va relua procedura de selecție”, a mai declarat Alin Cărăgui, în cadrul unei emisiuni la Radio Infinit.
Selecția pentru Directorat a fost contestată de zeci de candidați. Cel mai vocal contestatar a fost Daniel Burlan, fostul manager al companiei, care a fost scos din cursă și care a contestat apoi decizia în instanță.
Comisia Europeană a descris, într-o scrisoare trimisă Guvernului, un întreg lanț de conflict de interese și influențe politice prin care au fost numiți șefii companiilor de stat din Energie. Complexul Energetic Oltenia este printre companiile unde Comisia Europeană a sesizat că sunt conflicte de interese și influențe politice mai ales la selecția board-ului.
În cazul CE Oltenia, există o suprapunere între trei membri ai comitetului de nominalizare și remunerare și candidații selectați care au fost numiți în cele din urmă în consiliul de supraveghere. În plus, unul dintre membrii consiliului de supraveghere a fost numit fără a fi supus procesului de selecție. Deși România susține că acest membru a fost nominalizat și numit de către acționarul minoritar, pe baza informațiilor și a probelor disponibile, Comisia nu a putut concluziona că acționarii minoritari se bucură de dreptul de a numi membrii consiliului de administrație în temeiul legislației române, a mai notat Comisia în scrisoarea trimisă, luna trecută, Guvernului României.