Ruşeţ vorbeşte de risc de insolvenţă la CE Oltenia. Nu vrea să fie GROPARUL mineritului!
„Nu vreau să fiu catalogat drept cel care am îngropat definitiv mineritul şi energia din judeţul Gorj”, a spus sindicalistul Ion Ruşeţ la un post local de televiziune. Acesta a spus despre CE Oltenia că poate ajunge în situaţie de insolvenţă, dacă nu recuperează datoriile. Liderul de sindicat a menţionat că a participat la o întâlnire cu ministrul economiei, Constantin Niţă, căruia directorul general al CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, i-a prezentat situaţia economică „aşa cum nu a mai făcut-o“. Prim-vicepreşedintele Federaţiei „Univers“, Ion Ruşeţ, a menţionat şi situaţia în care compania ar continua activitatea cu două termocentrale şi câteva cariere.
Liderul sindical Ion Ruşeţ a declarat la un post local de televiziune că a aflat, pe unele canale, despre o situaţie explozivă în care ar putea ajunge CE Oltenia. „Pe canalele de comunicare ale Blocului Naţional Sindical (BNS), atât la nivel guvernamental, cât şi ministerial, s-a menţionat despre o situaţie care poate deveni explozivă în CE Oltenia. Situaţia CE Oltenia nu este plăcută. (...) Mă îngrijorează situaţia companiei. Vreau să spun că am fost prezent la întâlnirea de la Ministerul Economiei cu domnul ministru Niţă, cu conducerea Complexului Energetic, Transelectrica, ANRE, reprezentantul departamentului de energie. Conducerea complexului a prezentat situaţia financiară cum nu a făcut-o până acum. A prezentat situaţia financiară în sensul că există blocaj financiar“, a declarat Ruşeţ la TV Sud.
„Trebuie să fim atenţi şi la această situaţie care poate să apară. În care CE Oltenia ar fi pusă în situaţia Hidroelectrica. Insolvenţă. Pe care trebuie să o prevenim. Nu întâmplător Fondul a redus valoarea acţiunilor pe care le deţine la CE Oltenia. Este o chestiune extrem de perfidă de manipulare a pieţei de capital. Cu scopul de a face ca această companie să fie mai puţin atractivă, să-i scadă preţul. E opera băieţilor deştepţi“, a mai spus acesta. „Când discuţi de insolvenţă, discuţi de administrator judiciar, de un program de redresare, de excluderea sindicatului de la dialog social“, a mai spus el.
Doi ani de „eforturi“ şi reorganizări
Liderul sindical a declarat că în viitor ar urma o reorganizare a companiei, iar din această situaţie Gorjul ar fi cel mai afectat, mai ales zona Motru-Jilţ-Rovinari. „Trebuie să fim extrem de atenţi, şi sindicatele şi factorii politici şi administrativi ai acestui judeţ, pentru că în joc e regiunea Oltenia, dar cel mai afectat de măsurile anti-CE Oltenia este Gorjul, cu toate că într-o anumită perspectivă de menţinerea a două termocentrale şi a nu ştiu câte locuri de muncă în minerit, cea mai afectată va fi zona Motru-Jilţ-Rovinari“, a declarat acesta, varianta fiind una discutată şi în trecut. Ruşeţ a mai spus că până pe 28 iulie ar trebui să apară un proiect de act normativ care să reglementeze situaţia legată de exportul de energie, dar şi pe cea legată de intrarea în sistem a producătorilor de energie.
În aceeaşi emisiune, Ruşeţ a făcut multe acuzaţii la adresa conducerii Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), care ar fi în bune relaţii cu băieţii deştepţi şi duce o campanie anti-CEO. L-a acuzat chiar pe ministrul de energie, Răzvan Nicolescu, de legături cu producătorii de energie verde.
Dar, sindicalistul nu a găsit vreo vină, cât de mică, actualei conduceri a complexului. În cei doi ani, Ciurel şi echipa sa au practicat un management „singular“ în acest domeniu, lipsit de transparenţă, de viziune, dar mai ales mincinos. În ciuda „eforturilor“ lui Laurenţiu Ciurel şi directorilor săi şi chiar cu ajutor politic, după doi ani, CEO are datorii, nu are contracte de energie, nu are un plan de afaceri, dar are 19 mii de angajaţi jecmăniţi şi tensionaţi.
„Nici eu şi cred că nici ei (n.red- lideri sindicali din Federaţia Univers) nu-şi doresc să fim catalogaţi ca cei care am îngropat definitiv mineritul şi energia din judeţul Gorj“.
Ion Ruşeţ, lider sindical