Ruşeţ, discuţii cu BNS pentru a intra la negocieri cu CEO
Varianta în care Ion Ruşeţ şi liderii săi participă la negocierile pentru Contractul Colectiv de Muncă din CE Oltenia din partea unei federaţii pare să nu mai stea în picioare. Ion Ruşeţ a avut discuţii cu liderul Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, însă afilierea la o federaţie se poate face doar când ai un sindicat. Ori nu este cazul aici. Mai mult decât atât, nici sindicatele ce urmează să formeze SMEO nu se pot afilia, pentru că, potrivit prim-vicepreşedintelui Ion Pisc Scrădeanu, ele nu mai există.
Directorul CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, va trebui să aştepte până când va fi înfiinţat Sindicatul Mine Energie Oltenia (SMEO) pentru a trece la reducerea drepturilor celor 19 mii de oameni. Oricum, indiferent de liderii cu care va sta la masă, propunerile administraţiei vor fi de reducere a drepturilor angajaţilor, nu de majorare.
Nicio concluzie
Zilele trecute, avocatul sindicaliştilor lui Ruşeţ, Gheorghe Pecingină, explica la o emisiune cum este abordat fostul lider al FNME de către preşedinţi de federaţii naţionale. Acesta vorbea despre discuţii cu federaţiile semnatare ale CCM: Federaţia Mine Energie Oltenia, Univers, Petrom şi „Energetica“. Liderul Federaţiei „Energetica“ şi prim-vicepreşedinte la BNS, Ion Pisc Scrădeanu, a confirmat pentru Pandurul că au fost discuţii cu Ion Ruşeţ, însă ele nu s-au materializat. Motivul, sindicatul lui Ruşeţ nu este înfiinţat, iar cele care vor forma SMEO nu mai există, cerând dizolvarea la instanţă. El a mai susţinut că cea mai bună soluţie este ca sindicaliştii, indiferent din ce parte, să aibă acelaşi interes: recâştigarea drepturilor oamenilor. Pisc a menţionat că minerii şi energeticienii din Oltenia au pierdut drepturi importante, precum cotele de cărbune şi energie. „Au fost discuţii pentru afilierea la Blocul Naţional Sindical, cu domnul Ruşeţ, dar nu discuţii care să se fi materializat în vreun sens. Discuţia s-a purtat la nivelul preşedintelui, domnul Dumitru Costin. Dar decizia nu se ia la nivel de preşedinţi, ci în organele de conducere“, a explicat Pisc.
REORGANIZARE
Liderul BNS mai spune că CE Oltenia trebuie reorganizată pentru a putea supravieţui. „Nu trebuie să aibă în componenţă cariere, exploatări miniere care să asigure cărbune pentru alte centrale, întrucât blocajul duce compania spre rău“, menţionând că producătorul are creanţe de milioane de lei pe care nu le va mai recupera. El susţine externalizarea carierelor Berbeşti-Alunu şi Husnicioara.
CERERE
Ion Ruşeţ şi ceilalţi lideri care au plecat de la FNME pentru a forma SMEO au depus apel pentru înfiinţarea sindicatului. Înregistrarea SMEO a fost respinsă de Judecătoria Motru, iar la Tribunalul Gorj obiectul dosarului este „dizolvare persoană juridică“.