Rujeola în România: peste 5.200 de cazuri confirmate
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a emis marți o avertizare cu privire la creșterea rapidă a cazurilor de rujeolă la nivel global, semnalând un număr record de peste 306.000 de îmbolnăviri raportate în 2023, în creștere cu 79% față de anul precedent. Natasha Crowcroft, consilier tehnic pentru rujeolă și rubeolă la OMS, a declarat într-o conferință de presă că, ca urmare a acestui salt alarmant, se așteaptă la o creștere a numărului de decese în 2023, deși datele precise vor fi disponibile abia în noiembrie.
În contextul acestei alerte, situația din România a captat atenția autorităților și a comunității medicale. Până la data de 13 februarie, numărul total de cazuri confirmate de rujeolă în țară a ajuns la 5.238, în creștere de la 4.679 în doar o săptămână. De la debutul epidemiei, s-au înregistrat șase decese, dintre care trei copii cu vârsta de până la un an, conform datelor publicate de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).
Epidemia s-a răspândit în toate cele 40 de județe ale țării, inclusiv în București, iar județul Brașov se confruntă cu aproximativ 20% din totalul îmbolnăvirilor înregistrate la nivel național. Rujeola, cunoscută și sub denumirea populară de pojar, este o boală extrem de contagioasă, cu o transmitere ușoară prin strănut sau tuse. Se estimează că 90% din persoanele neimunizate expuse la un individ bolnav pot contracta boala.
Mortalitatea asociată rujeolei este de 1-3 la mia de cazuri, iar riscul este mai mare în rândul copiilor sub 5 ani. Complicațiile bolii determină această cifră alarmantă. Singura măsură eficientă pentru prevenirea îmbolnăvirii rămâne vaccinarea.