Românii din diaspora au construit o mănăstire în Gorj
Românii plecați în străinătate au strâns bani și au construit o mănăstire în Gorj prin Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale. Este vorba de Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului, ridicată la Tismana, după cele două schituri, Cioclovina de Jos și Cioclovina de Sus.
Undeva în munte, departe de agitație, într-un loc pitoresc, spre plaiul Tismanei, este Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului, sau ”Schitul francez”, așa cum îl știu localnicii. Construcția locașului de cult a început în urma cu aproximativ 15 ani, cu bani donați de românii plecați la muncă în străinătate.
Mănăstirea realizată prin Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale nu este încă finalizată, dar este la dispoziția credincioșilor ortodocși din țară și de peste hotare.
”Pe lângă mănăstirea Tismana și cele două schituri, mai avem în zonă o mănăstire, loc de rugăciune, este Mănăstirea care poartă Hramul Acoperământul Maicii Domnului precum și Hramul Bunavestire. Este vorba de ”Schitul francez” cum îl cunosc localnicii, pentru că este o mănăstire a credincioșilor din Sud-Vest-ul Europei. Aici slujesc mai multe măicuțe și părintele Andrei, și vreau să vă spun că este o zonă de rugăciune în dezvoltare. S-a muncit mult acolo, mai ales că este aproape de vârful muntelui, sus în plai, a fost amenajat și drumul până acolo și este o zonă deosebită”, a declarat primarul Petre Remetea.
În timpul verii, aici sunt organizate tabere pentru copiii românilor din diaspora care participă la diferită activități cultural-recreative, sportive, precum și rugăciuni dar și drumeții în natură.
Tabere se fac în serii a câte 50 de copii, din care 40 sunt copiii românilor plecați în străinătate și restul locurilor sunt pentru copiii din România.
În timpul iernii, măicuțele merge în comunitățile de români din străinătate pentru a sluji și pentru a strânge fonduri pentru finalizarea taberei de la ”Schitul francez”.
În zonă rămâne doar părintele Andrei, care locuiește în apropierea locașului de cult, în singurătate și care ocazional slujește la mănăstirea din Baia de Aramă.