Românii caută iod în farmacii, de teama efectelor unui atac nuclear
Românii au început să caute pastile de iod în farmacii, de teama efectelor unui atac nuclear. Războiul din Ucraina se întețește de la o zi la alta și sunt oameni care se tem de un atac nuclear din partea Rusiei.
După explozia centralei nucleare de la Cernobîl, din 26 aprilie 1986, autoritățile de la acea vreme au început o campanie în şcoli prin care elevilor li s-a administrat "antidotul" – o doză de iod.
Iodul devenise în acele zile cel mai căutat din România. La farmacii şi policlinici, unde se distribuia gratuit, binecunoscutele cozi nu mai mirau pe nimeni.
Iodura de potasiu este sarea de potasiu a acidului iodhidric, o pulbere albă ce se obţine din iod şi hidroxid de potasiu. Eliberează iod prin reacţie cu clorul sau acidul sulfuric şi serveşte la tratarea carenţei de iod, precum şi ca prim ajutor în caz de contaminare radioactivă.
În 2002, printr-o hotărâre de guvern, s-a hotărât administrarea iodului prin intermediul sării de bucătărie. Măsura provoacă controverse şi în prezent, existând numeroase persoane care o contestă.
În afară de protecţia în faţa efectelor catastrofei nucleare de la Cernobîl, introducerea iodului în sare a avut şi rolul de a completa absenţa acestuia din alimentaţie.