România riscă sancţiuni aspre din cauza poluării de la Rovinari
România riscă să intre în procedura de infringement, deoarece nu şi-a respectat obligaţiile de mediu în ceea ce priveşte emisiile de poluanţi la Termocentrala din Rovinari. Practic, unitatea trebuia să conformeze grupul 5, însă în realitate a fost conformat un alt grup. Autorităţile de la nivel central au înaintat un răspuns Comisiei Europene în urma unei scrisori de atenţionare sosită anul acesta. Dacă acest răspuns nu va fi unul convingător pentru CE, aceasta din urmă ar putea dispune măsuri şi sancţiuni.
Autorităţile de la nivel central au cerut chiar o prelungire a perioadei de răspuns la scrisoarea de atenţionare în ceea ce priveşte grupul 5 de la Rovinari, care a avut termen de conformare 2011. Termocentrala Rovinari a conformat alt grup la standarde europene în ceea ce priveşte emisiile de dioxid de sulf, însă Comisia Europeana a transmis o scrisoare de atenţionare în ceea ce priveşte emisiile rezultate de la cazanul numărul 5. „Am participat la o discuţie în ceea ce priveşte amplasamentul de la Rovinari şi Ministerul de Externe a solicitat un termen de derogare de la termenul de 60 de zile de transmitere a răspunsului, a motivării, termen care a fost până la data de 29 august, când a fost transmisă scrisoarea, răspunsul, motivarea României către Comisia Europeană. Aşteptăm acum în urma analizării răspunsului să vedem care sunt concluziile. Procedura de infringement nu se declanşează din prima. Poate transmite o scrisoare prin care să specifice că răspunsul nu este suficient motivat sau neargumentat sau poate că răspunsul a fost motivat şi argumentat. Rovinari a transmis clar că grupul respectiv la 31 decembrie 2013 anul acesta se închide pentru conformare, pentru a construi instalaţia de desulfurare, pentru a moderniza electrofiltrele, ca să fim conformi. Dacă spun că nu le convine şi că intră în infringement atunci se poate lua decizia de exemplu să oprească grupul 5 mai devreme. Când intri în infrigement începi să plăteşti penalităţi”, a spus Nicolae Giorgi, directorul Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului Gorj.
Grupul 5 oprit mai devreme?
Reprezentanţii Diviziei Energetice din cadrul CE Oltenia spun că au în plan să mai ţină grupul 5 în funcţiune încă o jumătate de an. „Grupul 5 se va opri în anul 2014, noi intenţionăm să-l ţinem în funcţiune încă şase luni. Dacă nu le convine răspunsul şi se va pune problema de infringement vom opri grupul. Până la sfârşitul acestui an grupul e conform, la sfârşitul anului se pune problema pentru că nu are desulfurare. Nu se puteau face două odată, la grupurile acestea din Rovinari desulfurarea s-a făcut odată cu reparaţia şi modernizarea şi s-a hotărât, acum eu ştiu de ce s-a hotărât aşa?... ca să se facă grupul 4. Grupul 4 se va porni anul viitor cu desulfurare şi grup modernizat, urmând ca după ce porneşte acesta să intre 5 pentru desulfurare şi modernizare”, a spus Aurel Medinţu, directorul Diviziei Energetice.
Comisia Europeană va trimite o scrisoare în termen de 60 de zile, timp în care va fi analizat răspunsul înaintat de România. Procedura de infringement presupune un avertisment al Comisiei Europene privind rezolvarea problemelor de mediu, în caz contrar organismul urmând să sesizeze Curtea Europeană de Justiţie, care este competentă cu stabilirea sancţiunilor pecuniare pentru nerespectarea directivelor asumate în tratatul de aderare la Uniunea Europeană.