Romanescu reușește să desființeze decizia UCB, dar nu și acuzația că a devenit conferențiar cu două cărți inexistente

Primarul Marcel Romanescu a fluturat luni, la deschiderea anului universitar, un document în care lasă să se înțeleagă că este absolvit de acuzațiile de plagiat și de faptul că ar fi ajuns conferențiar invocând publicarea unor cărți inexistente în biblioteca universității, editurii sau a primarului din Târgu Jiu. Universitatea a format o comisie de verificare în urma căreia s-a dovedit că ISBN-urile comunicate de primar pentru cele două cărți ale sale apar la alți autori. 

În fapt, Romanescu are un document care analizează procedura prin care el a fost sancționat de Universitatea ”Constantin Brâncuși”, și nu unul care-l scapă de acuzația de plagiat. 


Universitatea ”Constantin Brâncuși” a analizat în două rânduri existența cărților sau plagiatul lui Marcel Romanescu. În aprilie 2021 a fost aprobat un raport de caz și în aprilie 2022 o decizie.

Universitatea “Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu a decis “retragerea și/sau corectarea tuturor lucrărilor publicate prin încălcarea normelor de bună conduită”. O altă sancțiune este “suspendarea, pe o perioadă determinată de timp - 5 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcții superioare ori a unei funcții de conducere, de îndrumare, de control sau ca membru în comisii de concurs”.

Abaterea ar fi de folosirea unor informații false în dosarele de candidatură pentru posturi universitare. Comisia de etică a constatat că două cărţi de autor nu se regăsesc înregistrate în bazele de date ale Bibliotecii Naţionale şi ale bibliotecilor cu drept de depozit, iar ISBN-urile declarate aparţin altor autori și cărți: „Constatarea a fost că aceste lucrări nu se găsesc în bibliotecile universităţii şi a fost învestită Comisia de Etică a UCB să cerceteze existenţa lucrărilor respective. Comisia de Etică a constatat că două cărţi de autor nu se regăsesc înregistrate în bazele de date ale Bibliotecii Naţionale şi ale bibliotecilor cu drept de depozit, iar ISBN-urile declarate de domnul Romanescu Marcel Laurenţiu aparţin altor cărţi“, arăta un comunicat al UCB, atunci când a început ancheta.

Cercetarea a fost făcută la sesizarea rectorului Sorin Purec. 

Ulterior, primarul Romanescu a contestat Raportul de caz la Consiliul de Etică și Management Universitar, în noiembrie 2021. 

Pe 21 septembrie 2023, Romanescu a primit răspunsul la contestația lui de acum doi ani în care se menționează probleme de procedură, în sensul că Senatul Universității a intervenit în Comisia de Etică ce analiza cazul. 

Însă nu se face vorbire în adresa postată de Romanescu pe pagina de socializare că cele două cărți cu ajutorul cărora a ajuns conferențiar există. 

”Consiliul de Etică și Management Universitar mi-a dat dreptate și desființează hotărârile Senatului Universității "Constantin Brâncuși", dictate, practic, de fosta conducere.

Am fost supus unui linșaj public, pe perioada ultimilor 3 ani, de către fosta conducere a UCB. După ce, într-o primă etapă, Comisia de Etică a emis o soluție ce mi-a fost favorabilă, aceasta a fost schimbată de către Senatul Universității, urmând o serie de decizii ilegale”, a scris primarul Marcel Romanescu.

Vizualizări: 2,353

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: