Romanescu pasează problema câinilor fără stăpân către Cosmin Popescu

Lucrurile se complică în scandalul generat de uciderea a 60 de câini din padocul Primăriei Târgu Jiu. Tot mai multe persoane publice transmit mesaje de susținere pentru protestul din 23 august, din fața Primăriei Târgu Jiu, iar astăzi s-a aflat că și primarul orașului a cerut autorizare exact cu o zi înainte ca autoritățile să intervină asupra adăpostului canin privat.

Încolțit de problema câinilor fără stăpân, primarul Marcel Romanescu o aruncă în curtea colegului său de la PSD, Cosmin Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj. Romanescu, primar al municipiului Târgu Jiu, cu putere de decizie, a oferit un interviu la radio în care propune soluții din perspectiva unei persoane care nu le-ar putea pune în aplicare.

Mai mult, el amintește că a discutat despre problema câinilor și acum 6 ani (!) și nu a rezolvat-o nici până astăzi. Romanescu nu vrea să fie singur în acest scandal și îl atrage după el și pe Cosmin Popescu.

Ca de obicei, soluția lui Romanescu este să lase rezolvarea în seama altora, pentru că, evident, el sau administrația pe care o conduce nu poartă nicio vină. „Pe de o parte, adopție pentru o perioadă de timp, pe de altă parte, angajații Direcției Sanitar-Veterinare să intervină în toate localitățile. Din ceea ce știu eu, astăzi DSV-ul are medici veterinari... să verifice microciparea, conform legii. Legea spune astfel: dacă ai un animal, ești obligat, nu contează dacă este câine, pisică, cal sau vacă, trebuie să-l microcipezi, iar, din acel moment, dacă îl pierzi, când îl găsește o echipă de ecarisaj sau îl găsește cineva, poți verifica al cui este.

Din păcate, aceste lucruri, cel puțin în mediul rural, nu se întâmplă niciodată. Sterilizarea este obligatorie pentru cei care nu au câini de rasă. Dacă sunt maidanezi, ești obligat, la un moment dat, să îi sterilizezi, pentru că nu are rost să se reproducă la nesfârșit. Aceste lucruri trebuie începute din toate localitățile. Cred că puteți găsi declarația mea de acum 6 ani; ar fi fost extraordinar să privim lucrurile în ansamblu, la nivelul județului Gorj.

Ar fi trebuit să constituim o asociație, să construim cinci padocuri pe raza județului Gorj și, în felul acesta, Târgu Jiul nu ar fi fost singurul magnet. Din moment ce aveai padoc, nu ar mai fi avut rost, vă dau un exemplu: Stejari, să aducă câinii ori la Craiova, ori la Târgu Jiu, când, în zona respectivă, aveau deja un padoc”, a declarat acesta.

O organizație a creat o petiție, semnată deja de aproximativ 20 000 de oameni, împotriva uciderii câinilor fără stăpân, propunând alte măsuri pentru rezolvarea problemei. Ulterior, padocul privat, susținut de această organizație, a fost supus unor presiuni și controale foarte stricte.

Padocul are grijă de animalele din oraș de peste zece ani. În urma unei sesizări, proprietarul a primit o amendă de 5.000 de lei pentru că nu avea toate documentele în ordine pentru autorizarea padocului. Ironia este că nici padocul Primăriei, gestionat acum de o firmă din Hunedoara, nu este complet autorizat, solicitând autorizația abia acum câteva zile.

Verificarea la adăpostul Asociației Pro Animals are, cu siguranță, legătură cu protestul anunțat pentru data de 23 august, în fața Prefecturii. Protestului s-au alăturat persoane cunoscute la nivel național, care au transmis mesaje direct primarului Marcel Romanescu, cerându-i să nu mai ucidă animalele.

Vizualizări: 4,092

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: