Romanescu, despre "bolovanii" păziți de polițiștii locali
Afirmație controversată făcută de primarul Marcel Romanescu în încercarea de a demonstra ineficiența multor polițiști locali din Târgu Jiu. “Una e să stai 24 de ore lângă un bolovan, alta este să relaționezi în fiecare zi cu cetățenii din oraș”, a spus primarul la o emisiune radio. Declarația sa a fost imediat taxată de consilierul municipal Luis Popa care crede că edilul s-a referit la operele lui Brâncuși când a vorbit de „bolovanii” păziți de polițiști 24 din 24 de ore.
“Una e să stai 24 de ore lângă un bolovan, alta este să relaționezi în fiecare zi cu cetățenii din oraș”, a fost declarația pe care a făcut-o Marcel Romanescu la Radio Accent și care a aprins spiritele.
În replică, Luis Popa a transmis că mulți și-ar dori astfel de “bolovani” în orașele lor. “Pentru actuala administrație publică locală, operele lui Brâncuși, din Parcul Central, sunt doar „un bolovan”. În urma acestei afirmații, m-am interesat să văd cam ce „bolovan” păzesc cei de la Poliția Locală 24 de ore din 24 și singurul „bolovan”, păzit de aceștia, se găsește în Parcul Central. Păcat. Mulți și-ar dori acest „bolovan” prin orașele lor”, a fost mesajul consilierului local.
Marcel Romanescu a adăugat că nu exclude toate obiectivele importante din oraș să ajungă să fie păzite de o societate privată. A și explicat de ce. Salariile sunt la jumătate în privat față de cât încasează polițiștii locali și, în acest fel, ar aduce și economii importante la bugetul local.
„Dacă cetățeanul nu este mulțumit, nu trebuie să îi bag pe gât un serviciu de proastă calitate. Eu le-am spus celor de la Poliția Locală să se gândească foarte bine că salarizarea medie, netă, în sistemul privat e undeva la 1.700 de lei, pe partea de pază, similară cu activitatea pe care o desfășoară și Poliția Locală. Salarizarea la Poliția Locală, acum, e undeva la 3.500 – 3.600 de lei net. Adică de două ori mai mare decât la privat. Și oamenii aceia tot servicii prestează. Ca autoritate, am două variante. Să prestez această activitate cu o instituție publică, funcționari publici sau contractuali, sau să scot la licitație același serviciu cu o companie privată. Dacă activitatea asta este de mai bună calitate și cu costuri mai mici decât activitatea prestată cu direcția mea, nu mă oprește nimeni la un moment dat să fac paza acestor obiective cu o companie privată. Mi-am făcut un calcul și fac o economie de 30% la buget”, a încheiat edilul.