Cum să faci compost acasă pentru propria grădină

Se vorbeşte tot mai des de protejarea mediului iar o bună metodă de a o face este să începem cu propria grădină. Chiar dacă este una de flori şi legume, putem renunţa la îngrăşăminte chimice şi putem folosi în locul acestora compost din propria gospodărie.

Dacă una din rezoluțiile tale pentru anul 2022 este să protejezi mai mult mediul, atunci îți venim în ajutor cu un ghid pentru a putea realiza compost la tine acasă. Compostul este un îngrășământ natural care se obține prin fermentarea resturilor de origine vegetală, dar și animală. El ajută la hrănirea și regenerarea solului.

Chiar dacă nu aveţi grădină compostul este ideal și pentru grădinarii amatori care își doresc o mică grădină la ei pe balcon. Compostul reprezintă şi o modalitate excelentă de a recicla deșeurile biodegradabile  pe care le produci acasă.

Există câteva reguli generale care te pot ajuta să ajungi la un compost perfect pentru fertilizarea solului. Pentru a avea un randament cât mai bun specialiștii recomandă folosirea mai multor găleți sau a unui coș de gunoi dublu. În acest fel, în timp ce primul coș va fi plin cu materialele care au intrat în procesul de descompunere, în cel de-al doilea coș vei putea arunca resturile menajere pe care le produci între timp.

Compostul are nevoie de un anumit ”echilibru” pe care în timp ajunge să-l atingă singur. Pentru un proces de descompunere ai nevoie de mai multe tipuri de deșeuri. Vei avea nevoie de deșeuri de culoare ”maro”, care au un conținut ridicat de carbon și deșeuri ”verzi” care au un conținut ridicat de azot. Pe lista deșeurilor ”maro” se înscriu frunzele uscate, paiele și hârtia mărunțită. Când ne referim la deșeurile ”verzi„ aici trebuie să amintim cojile de fructe și legume, zațul de cafea sau cojile de ouă.

Specialiștii recomandă combinarea a trei părți de deșeuri de culoare ”maro” cu o parte a deșeurilor de culoare ”verde” pentru a atinge echilibrul în procesul de compostare. De aici mai ai de urmat doar doi pași. Este necesară să adaugi apă pentru ca procesul de descompunere are loc într-un mediu cât mai umed. Dacă pui prea multă apă, atunci nu va mai exista oxigen suficient pentru ca bacteriile să înceapă procesul de descompunere. Pentru a reduce excesul de apă poți adăuga frunze uscate sau hârtie mărunțită.

Vizualizări: 1,198

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: