Rezultatele verificărilor la staţiile GPL din Gorj
În perioada 28 august - 31 octombrie 2023, acțiunile de control desfășurate în cadrul Campaniei Naționale inițiate de Inspecţia Muncii au adus rezultate semnificative în județul Gorj. Aceste verificări au vizat respectarea prevederilor legale privind contractele individuale de muncă și cerințele pentru securitatea și protecția sănătății lucrătorilor în domeniul depozitării și comercializării carburanților auto tip GPL. Un număr impresionant de 51 de angajatori au fost supuși controlului.
Inspectorii de muncă au aplicat un total de 60 de sancțiuni contravenționale, cu o valoare cumulată de 299.500 de lei, pentru angajatorii care nu respectau prevederile legale. În plus, au fost dispuse nu mai puțin de 251 de măsuri de remediere a deficiențelor constatate, punându-se un accent deosebit pe îmbunătățirea condițiilor de muncă și securității angajaților.
Un aspect notabil este faptul că inspectorii de muncă au dispus oprirea din funcțiune a şapte echipamente de muncă care nu corespundeau standardelor de securitate, garantând astfel protecția lucrătorilor.
Obiectivele urmărite de inspectorii de muncă în timpul campaniei au inclus identificarea angajatorilor care nu respectă legislația muncii și luarea măsurilor necesare pentru a-i determina să se conformeze dispozițiilor legale. De asemenea, aceștia s-au concentrat pe creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și lucrătorilor în ceea ce privește respectarea prevederilor legale referitoare la relațiile de muncă și securitatea și sănătatea în muncă.
"Aducem spre ştiință tuturor angajatorilor şi tuturor persoanelor fizice interesate că începând cu data de 1 noiembrie 2023, prin derogare de la prevederile articolului 164 alineatul (1) din Legea 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru sectorul construcţii salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte în bani, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, la suma de 4.582 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând în medie 27,714 lei/oră. Prevederile se aplică exclusiv domeniilor de activitate prevăzute la articolul 60 punctul 5 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
Prin derogare de la prevederile articolului 164 alineatul (1) din Legea 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru sectorul agricol şi industria alimentară, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de 3.436 lei lunar, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând în medie 20,782 lei/oră. Prevederile se aplică exclusiv domeniilor de activitate prevăzute la articolul 60 punctul 7 din Legea 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare", spune George Romanescu, inspector şef la ITM Gorj.