Rețeta de orez sârbesc, bună pentru perioada de post!
Orezul sârbesc este un preparat pe care îl puteți servi ca garnitură la un fel principal. În perioada de post însă acest orez poate fi și un fel principal de mâncare pentru cei care țin post.
Ingredientele sunt pentru 4-5 porții de orez:
150 gr orez
250 gr ceapă
100 gr morcovi
500 gr ardei gras
400 gr roșii
600 ml supă de legume
75 ml ulei
pătrunjel verde
sare și piper
Mod de preparare:
Curățați ceapa și tăiați-o mărunt. Spălați ardeiul gras și tăiați-l fâșii subțiri, lungi de 1,5 cm (julien). Curățați morcovii și tăiați-i cubulețe mici-mici-mici (2 mm). Spălați roșiile, decojiți-le și tăiați-le cubulețe (0,5 cm). Alegeți orezul de impurități, spălați-l și lăsați-l în apă rece. Spălați pătrunjelul și tăiați-l mărunt.
Într-o tigaie încingeți uleiul și căliți ceapa apoi adăugați morcovul, ardeiul gras și puțină apă cât să înceapă legumele să fiarbă puțin. Adăugați orezul și restul de supă și fierbeți totul până când se înmoaie orezul. Apoi adăugați roșiile tăiate, sare, piper și turnați orezul într-un vas termorezistent. Dați vasul la cuptorul încins la 180 C pentru 12-15 minute. Presărați pătrunjel verde peste orez și serviți.