Prăjitură de post cu făină de mălai
S-a intrat deja în Postul Crăciunului iar pentru cei care vor să țină post până pe data de 24 decembrie este o problemă prepararea de dulciuri de post. Cei care țin post au renunțat la carne, lapte, sau ouă iar fără unele produse interzise e dificil de găsit rețete de prăjituri de post.
Un desert reușit în perioada aceasta se poate face cu greu, fără ingrediente de „dulce”. Mulți români cred că mălaiul se folosește doar la mămăligă dar sunt bucătari care fac prăjituri cu făina de mălai.
Ingrediente:
100 de grame de mălai
200 de grame de făină albă
150 de grame de zahăr pudră
un pliculeț de praf de copt
un vârf de linguriță de bicarbonat de sodiu
300 ml lapte de migdale
o portocală și coaja ei
Mod de preparare:
Făina, mălaiul și zahărul pudră se pun într-un vas, se amestecă, apoi se adaugă praful de copt și bicarbonatul.
Treptat, peste aceste ingrediente se adaugă laptele de migdale și se mixează bine. În compoziție se adaugă și coaja de portocală rasă.
Toată compoziția se pune într-o tavă cu foaie de copt, în cuptor, la 170 de grade, și se va ține acolo 30 de minute.
Cât stă prăjitura la cuptor se pregătește siropul, din patru lingurițe de zahăr pudră și zeama de portocală.
Acest sirop se toarnă peste prăjitură, care trebuie răcită în prealabil.