Rețetă simplă de salată de sfeclă roșie cu usturoi

Pentru cei care vor să consume sfeclă roșie și caută rețete pentru a o combina în feluri cât mai gustoase, salata de sfeclă roșie cu usturoi este o alegere perfectă. Este o salată fresh, ușoară și foarte apetisantă, făcută cu legume proaspete, ceapă, oțet balsamic și ulei de măsline.

Combinația de sfeclă și usturoi este preferata grecilor mai ales. Această salată rece, de culoare roșu închis este simplu de făcut și delicioasă. Deși conține doar câteva ingrediente, are o aromă îdeosebită iar gustul de pământ al sfeclei se îmbină de minune cu aroma usturoiului și asprimea oțetului.

Deși sfecla coaptă la cuptor are un gust bogat, cel mai bine este să o fierbeți. Sfecla fiartă rămâne fermă și nu se descompune în marinadă, așa s-ar întâmpla cu o sfeclă coaptă, mai moale.

Dacă aveți timp, ar fi indicat să lăsați sfecla în apa clocotită să se răcească înainte de a o scurge. Aromele și substanțele nutritive care s-au lăsat în apă, în timpul gătitului, vor avea șansa de a fi absorbite din nou.

De altfel, dacă gătiți sfecla înainte de a o prepara, lăsați-o în apa de gătit și puneți-o la frigider, până la trei zile, până când veți vrea să o curățați și să o feliați.

Ingrediente:

    500 de grame de sfeclă roșie

    1 ceapă verde mare

    un pumn de pătrunjel tocat mărunt

    un pumn de mărar tocat mărunt

    2 căței de usturoi tocați

    6 linguri de ulei de măsline extravirgin

    4 linguri de oțet balsamic

Mod de preparare:

Separați sfecla roșie de tulpini și frunze. Clătiți-le bine pe toate. Tăiați tulpinile în bucăți mai mici, de aproximativ 5 cm lungime.

Umpleți o oală cu apă până la jumătate. Se condimentează cu puțină sare și se pune la fiert la foc mare. În paralel, umpleți un vas mare cu apă foarte rece și păstrați-l lângă oală.

Înmuiați frunzele de sfeclă în apă fierbinte și fierbeți-le timp de aproximativ 2 minute. Apoi trebuie să le scoateți cu o lingură și să le transferați în vasul cu apă rece. Odată ce s-au răcit, puneți-le într-o strecurătoare și lăsați-le să se scurgă.

Atunci când apa din oală ajunge din nou la fiert, adăugați tulpinile și gătiți-le timp de 8-10 minute sau până se înmoaie. După aceea, transferați-le în vasul cu apă rece. Și la fel cum ați procedat și cu frunzele, odată ce s-au răcit, așezați-le în strecurătoare pentru a se scurge.

Tot în aceeași oală, se adaugă sfecla roșie, fără a o curăța, și se pune la fiert. Reduceți focul la mediu și lăsați să se fiarbă, cu oala parțial acoperită, pentru aproximativ 50 de minute până la 1 oră sau până când înțepați o sfeclă roșie cu un cuțit și aceasta se simte suficient de fragedă.

Schimbați apa din vas cu una rece și adăugați sfecla roșie. Lăsați-o să se răcească complet. Apoi, folosind un cuțit, tăiați o felie subțire de pe fundul său și cu mâinile îndepărtați coaja rămasă. Se va desprinde ușor și nu trebuie să folosiți un cuțit pentru a o decoji. Transferați sfecla roșie curățată pe un tocător.

Tăiați-o în cuburi mici de aproximativ 2 cm și apoi puneți-o într-un castron mare de salată. Adăugați și tulpinile și frunzele de sfeclă roșie în bol.

Tăiați mărunt pătrunjelul, mărarul și ceapa verde și adăugați-le în vasul de salată împreună cu oțetul balsamic, uleiul de măsline și usturoiul tocat. Se asezonează cu sare și piper și se amestecă foarte bine.

Ar fi ideal să lăsați această salată să stea o jumătate de oră înainte de servire. Cu cât stă mai mult, cu atât devine mai aromată!

Vizualizări: 12,514

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: